DTO Antalya Şube Başkanı Erol:

DTO Antalya Şube Başkanı Erol: -Geçen yıl Türkiyeye kruvaziyer gemilerle yaklaşık 2 milyon turist geldi


ANTALYA (A.A) - Deniz Ticaret Odası (DTO) Antalya Şube Başkanı Ahmet Erol, geçen yıl Türkiyeye kruvaziyer gemilerle yaklaşık 2 milyon turist geldiğini bildirdi.
     Erol, Kabotaj ve Denizcilik Bayramı nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, DTO olarak en büyük düşüncelerinden birinin Antalyayı dünyanın ve Avrupayı en önemli kruvaziyer limanlarından biri yapmak olduğunu belirtti.
     Antalyanın turizmde olduğu gibi deniz ve kruvaziyer turizminde de dünyada önemli kentlerden birisi olmasını hedeflediklerini dile getiren Erol, bu konuda son 10 yılda önemli performans kaydedildiğini, ancak kruvaziyer turizmi için ayrı bir iskele ve limanın yapılmasını istediklerini ifade etti.
     Antalyanın kruvaziyer turizmde İstanbul ve İzmirden sonra üçüncü home port limanı olacağını bildiren Erol, bu sayede Antalyanın kruvaziyer turizmi yapan firmaların daha fazla dikkatini çekeceğini vurguladı.
     Deniz yoluyla gelen turist sayısını artırmayı hedeflediklerini anlatan Erol, şunları kaydetti:
     Diğer turistler günde ortalama 90 avro harcama yaparken, deniz yoluyla gelen turist ise günde ortalama 150-170 avro harcamaktadır. Bu, Antalya için önemli bir faktördür. Kruvaziyer turizmi ile gelen yolcuların harcamaları kadar kimliği de önemlidir. Kruvaziyer turizmi ile gelenler üst seviyedeki turistlerdir. Türkiyenin yurt dışında lobi ihtiyacı olacaksa bu insanlar vasıtasıyla, küçük sayıdaki müşteri portresi ile lobi faaliyetlerine daha güzel devam edebiliriz.
     Erol, kruvaziyer turizminde Türkiye olarak daha yolun başında olduklarını dile getirerek, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
     Geçen yıl Türkiyeye kruvaziyer gemilerle yaklaşık 2 milyon turist geldi. Oysa sadece Barcelona Limanı 2 milyon yolcuya, Pire Limanı 1 milyon 750 bin yolcuya hizmet veriyor. Miami Limanı ise yılda 4,5 milyon turiste hizmet veriyor. Antalyaya bu yılın ilk 5 aylık dönemimde gelen kruvaziyer yolcu sayısı 42 bin 583. Ama bu böyle kalmayacak. Temmuz, ağustos, eylül ve ekim aylarında daha da artacak. 150 bin yolcuya çıkma hedefini koyduk.
     Manavgat Yat Yapım ve Çekek Yeri projesi için çalışmalarının devam ettiğini anlatan Erol, arazinin ifrazlarının tamamlanarak Hazineye devredildiğini, Haberleşme Ulaştırma ve Denizcilik Bakanlığına tahsisi yapıldıktan sonra kooperatifin de içinde bulunduğu bir oluşumla tekne, yat imalatı sektörüne devredileceğini kaydetti.
     Antalyanın Serbest Bölgesi ile lüks tekne üretiminde dünya beşinciliğine yükseldiğini belirten Erol, şunları kaydetti:
     Bu dönemde Avrupa ülkelerindeki kriz havayolu şirketlerini çok fazla etkilemiş değil. Dolasıyla şirketler ellerindeki sermaye ile yurt dışında, AB ülkeleri dışında yatırıma açılmak üzere. Yatırıma açılmak istenen firmaları Antalyaya davet etmek istiyoruz. Yabancı yatırımcıları Manavgata çekmek istiyoruz. Davetteki alt yapı, Manavgattaki Yat Yapım ve Çekek Yeridir. Umarım bakanlığımız bu konuya çok farklı boyutta bakar ve bütçeye katılımı sağlar.
     Denizde ve karada bin 200 tekne bağlama kapasitesi olacak Aksu Marina Projesinin mutlaka 2016 yılında gerçekleştirilecek Antalya EXPOya yetiştirilmesi ve bütünleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Erol, şöyle devam etti:
     DTO Antalya Şubesinin en büyük projelerinden olan balıkçı barınağının inşaatına da başlandı. Deniz ve kara toplamı 600 tekne barınma kapasiteli balıkçı barınağı Antalya için çok önemli. Balıkçılarımız yıllardır büyük sıkıntı içindeydi. Balıkçı barınağı bu sıkıntıyı giderecektir. Aynı zamanda barınma, tekne bağlama yeri olarak da kullanılmasının yolunun açılmasını arzu ediyoruz. Amatör yelken sporu yapan yelken kulüplerinin faaliyetlerini yapmalarını hedefliyoruz. Balıkçı barınağı, gelecek yıl eylül ayında sektöre teslim edilecektir.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber DTO Antalya Şube Başkanı Erol: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER