Dünyanın en büyük flamingo kolonisi Tuz

Dünyanın en büyük flamingo kolonisi Tuz Gölünde -2012 yılında 20 bin 275 flamingo yavrusunun kuluçkadan çıktığı Tuz Gölünde, bugüne kadar bilinen en büyük flamingo kolonisi kayıtlara geçti -Doğa Derneği Genel Müdürü Yılmaz: Tu


AKSARAY (A.A) - Öner Taş - Kuruma tehdidi altında bulunan Tuz Gölünde 2012 yılında 20 bin 275 flamingo yavrusu kuluçkadan çıkarken, bu sayı bugüne kadar dünyada tespit edilmiş en büyük flamingo kolonisi olarak kayıtlara geçti.
     Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sulak alanların hızla kuruması ve özelliklerini kaybetmesi nedeniyle son yıllarda sayıları giderek azalan flamingoların Tuz Gölünü kuluçka ve yaşam alanı olarak seçtiğini söyledi.
     Tuz Gölündeki flamingo üreme kolonisinin 1960lı yılların sonunda keşfedildiğini belirten Yılmaz, Flamingo kolonisi keşfedildiğinde barındırdığı kalabalık popülasyon tüm dünyanın dikkatini çekmişti. Tuz Gölünün güneyindeki çamur düzlüğü, flamingoların tüm Akdeniz Havzasındaki önemli üreme alanlarından bir tanesi ve Türkiyedeki en büyük üreme kolonisi. Türkiyede Tuz Gölü dışında flamingoların düzenli olarak üredikleri tek alan ise bir diğer ÖDA (önemli doğa alanları) olan Gediz Deltasıdır diye konuştu.
     Doğa Derneğinin 2003 yılından itibaren Tuz Gölü üzerinde, uçakla flamingo yavrularını ve çevre koşullarını incelediğini kaydeden Yılmaz, şu bilgiyi verdi:
     Doğa Derneği uzmanlarımız, her yıl üreme döneminde tek motorlu bir uçakla Tuz Gölündeki üreme adaları üzerinde uçuyor. Bu uçuşlar sırasında Melih Özbek Dijital Akademi desteği ile çok sayıda hava fotoğrafı çeken araştırma ekibimiz, daha sonra bu görüntüleri, Fransız Tour du Valat uzmanlarıyla birlikte analiz ederek, Tuz Gölünde üreyen flamingoların ve yumurtadan çıkan yavruların sayısını belirliyor. Bu yöntemle çevre koşullarında yaşanan değişimlerin popülasyon üzerindeki etkisi de belirleniyor.
    
     -Üreme sahaları daraldı-
    
     Yılmaz, Anadoluda flamingoların kuluçkaya yattığı alan sayısının 7den 2ye gerilediğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Geçtiğimiz yıllarda Anadoluda flamingoların ürediği 7 farklı sulak alan bulunuyordu. Ne yazık ki bu alanlardan 5i, izlenen yanlış su politikaları nedeniyle ya kurudu ya da özelliklerini yitirdi. Şimdi flamingoların geleceği ağırlıklı olarak Tuz Gölünün su toplamasına ve Gediz Deltasının korunmasına bağlı.
    
     -Flamingo cennetine dönüştü-
    
     Tuz Gölündeki su durumuna göre flamingo sayısının da değiştiğini belirten Yılmaz, yanlış su politikaları sonucunda Tuz Gölünün dönemsel yağışlara bağlı olarak su toplayan bir göl haline gelmesi nedeniyle, gölde üreyen flamingo sayısında sert iniş ve çıkışların görüldüğünü kaydetti.
     2012 yılında Tuz Gölünde kuluçkaya yatan flamingoların dünya rekoru kırdığına işaret eden Yılmaz, şunları kaydetti:
     Son dört yıldır Tuz Gölünün bol yağışlarla beslenmesi flamingo nüfusunu da etkiledi. Tuz Gölünde 2011 yılında 18 bin 418 flamingo yavrusu saymıştık ve bu, Batı Afrika ve Akdeniz ülkelerinde bugüne kadar kayda geçen en büyük sayı olmuştu. 2012 yılında ise 20 bin 275 flamingo yavrusu saydık. Bu sayı bugüne kadar dünyada tespit edilmiş en büyük flamingo kolonisi olarak kayıtlara geçti. Tuz Gölü, 2012 yılında 60 binin üzerinde flamingoya ev sahipliği yaptı ve bir flamingo cennetine dönüştü. Her flamingo çifti, 1 yumurta yumurtluyor ve bu da demek oluyor ki en az 40 bin 550 erişkin flamingo 2012 yılında Tuz Gölünde üredi. Ayrıca üreme denemesinde bulunan ve başarısız olan bireyleri de göz önüne alınca bu sayının çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor.
     Yılmaz, tüm bunların Tuz Gölü ve çevresinin on binlerce erişkin ve yavru flamingoya besin ve üreme olanağı sağlayabilen eşsiz bir alan olduğunu gösterdiğinin altını çizdi.
    
     -Kuraklık flamingoların sonu olur-
    
     Flamingoların Tuz Gölünde bir dünya rekoru kırmasının sevindirici olduğunu, ancak geçmişte yaşanan felaketlerin unutulmaması gerektiğini bildiren Yılmaz, Kurak geçen bir yıl, flamingo yavrularının uçamadan susuzluktan ölmesiyle sonuçlanır. Beş yıl önce bütün flamingo yavrularının daha uçamadan susuzluktan öldüğüne şahit olduk. Flamingolar için olduğu kadar, diğer canlılar açısından da bu kadar önemli bir alana gözümüz gibi bakmamız ve alanın yaşadığı sorunları ortadan kaldırmak için harekete geçmemiz gerekiyor dedi.
     Yılmaz, gölde uygulamaya geçirilen projelerin flamingoları olumsuz etkileyebileceğini, son yıllarda flamingo cennetine dönüşen gölün önlem alınmazsa gelecekte flamingo mezarlığı haline gelebileceğini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Dünyanın en büyük flamingo kolonisi Tuz Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER