Eğitim sendikalarının 'nöbet' isyanı

Eğitim sendikalarının 'nöbet' isyanı

Sivas'ta eğitim sendikaları, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan öğretmenlere okullarda nöbet uygulamasına tepki gösterdi. Peş peşe Milli Eğitim müdürlüğü önünde eylem yapan Aktif Eğitim-Sen ve Eğitim Bir-Sen, 'Angaryaya hayır, nöbete ücret' sloganları atarak, Milli Eğitimi protesto etti.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullarda öğretmenlerin nöbet tutmasını ön gören uygulaması eğitimcileri sokağa döktü. Aktif Eğitim Sen ve Eğitim bir Sen yaptıkları eylemlerle nöbet uygulamasına tepki gösterdi. Eğitim Bir Sen ayrıca öğretmenler arasında imza kampanyası başlattı.

İlk olarak eylem yapan Aktif Eğitim Sen, üyeleri Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplandı. Burada açıklama yapan Aktif Eğitimciler Sendikası İl Temsilcisi Levent Nergiz, öğretmene nöbet tutturmanın hukuksuz olduğuna vurgu yaparak, "Hukuk sistemimizde öğretmenlerin nöbet görevlerini düzenleyen ortak yasal bir düzenleme mevcut değildir. Öğretmenin görevleri arasında sayılmayan nöbet kavramı, kanunun hiçbir yerinde de geçmemektedir. Öğretmenin güvenlik sağlamaya yönelik nöbet tutması mesleki açıdan uygun değildir. Öğretmen bir güvenlik görevlisi değildir. Hiçbir öğretmen, öğretmenlik mesleğine yönelik bilgi ve donanımın kazandırıldığı okullarda ya da programlarda, nöbet görevi ile ilgili hiçbir eğitim almamaktadır." diye konuştu.

'EĞİTİMCİLER OKULLARIN GÜVENLİĞİNDEN SORUMLU OLMAK İSTEMİYOR'

Öğretmenlerin okullarda tuttukları nöbetlerle ilgili eğitim çalışanlarına yapılan ankette eğitim çalışanlarının yüzde 93'ünün nöbet görevi karşılığında ek ders ödenmesi yönünde görüş bildirdiğini aktaran Nergiz, eğitim çalışanlarının yüzde 85'i nöbet görevinin öğretmenler için bir angarya olduğu ve asli görevinin dışında iş verildiğini düşündüğünü, yine katılımcıların yüzde 95'inin ise okulların güvenliğinden öğretmenlerin sorumlu olmaması yönünde görüş bildirdiğini ifade etti.

'ANGARYAYA HAYIR, NÖBETE ÜCRETE EVET'

Milli Eğitim Müdürlüğü önünde ikinci eylemi ise Eğitim Bir-Sen yaptı. Burada 'Angaryaya hayır nöbete ücret istiyoruz' pankartları taşıyan sendika üyeleri adına açıklama yapan Şube Başkanı İlhan Karakoç, Anayasanın 18. Maddesinde 'Hiç kimse zorla çalıştırılamaz, angarya yasaktır' hükmünün yer aldığını belirtti. Karakoç, Milli Eğitimin yönetmelik zoruyla ceza tehdidi altında zorla nöbet görevi vermesinin ve karşılık olarak hiçbir ücret ödenmemesinin arya niteliğinde olduğunda kuşku olmadığını söyledi.

İMZA KAMPASI BAŞLATILDI

Karakoç, konuyla ilgili imza kampanyası başlattıklarını belirterek, bütün okullarda öğretmenler arasında düzenleyecekleri imza kampanyası sonrası nisan ayında toplanacak Kamu Personeli Danışma Kurulu toplantısı gündemine taşıyacaklarını kaydetti.

İlhan Karakoç, öğretmenlerin aynı zamanda ek ders esaslarındaki adaletsizlik ile ek ders ücretlerinde iyileştirme yapılmadığını ifade etti.
CİHAN
<< Önceki Haber Eğitim sendikalarının 'nöbet' isyanı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER