EXPO 2020ye doğru

EXPO 2020ye doğru -İzmir Valisi ve EXPO 2020 Yönlendirme Kurulu ve Yürütme Komitesi Başkanı Cahit Kıraç: Yarışta son düzlüğe girdik. Hem yerelde hem de hükümet nezdinde sıkı çalışmalar sürdürülüyor. Herkesin bu süreçte çok


İZMİR (A.A) - İzmir Valisi ve EXPO 2020 Yönlendirme Kurulu ve Yürütme Komitesi Başkanı Cahit Kıraç, Yarışta son düzlüğe girdik. Hem yerelde hem de hükümet nezdinde sıkı çalışmalar sürdürülüyor. Herkesin bu süreçte çok dikkatli hareket etmesi gerekiyor. Yalan haberlerle sürece zarar verilmemeli dedi.
     Kıraç, Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Şubesi ile Sağlık Muhabirleri Derneği İzmir Temsilciliği üyeleriyle Hilton Otelinde sohbet toplantısında bir araya geldi.
     EXPO 2020 için konulan hedefler doğrultusunda çalışmaların sürdüğünü belirten Kıraç, en büyük insanlık buluşmasını İzmirde gerçekleştirmeyi amaçladıklarını vurguladı.
     EXPO alanı konusunda gerçeklikle ilgisi olmayan haberlerin sürece zarar verdiğini belirten Kıraç, sağduyu çağrısında bulunarak şöyle konuştu:
     Yarışta son düzlüğe girdik. Hem yerelde hem de hükümet nezdinde sıkı çalışmalar sürdürülüyor. Herkesin bu süreçte çok dikkatli hareket etmesi gerekiyor. Yalan haberlerle sürece zarar verilmemeli. Mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurmadır. Yürütmeyi durdurmak farklı bir şey, iptal başka bir şey. Yalan haber hoş değil. Plana itiraz edilir. Zaten o alanla ilgili bir yasal düzenlememiz var. Ama bu alan iptal edildi diye haber yazıp bunu da oraya (Uluslararası Sergiler Bürosuna) gönderirseniz hoş değil. Doğru eleştiriye her zaman açığız. Ama bizim görüşlerimiz alınmadan alan iptal edildi diye yapılan açıklamalar insafsızlıktır.
     İnciraltı imar planına itiraz eden meslek odalarının, kendileriyle görüşmeden dilekçeyi Danıştaya gönderdiğini kaydeden Kıraç, konunun Danıştayda görüşüldüğünü, haziran ayına kadar karar verilmesini beklediklerini söyledi.
     Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Danıştaya bildirimleri yaptığını, savunma verdiğini anlatan Kıraç, İzmirin en güzel yeşil alanını en iyi şekilde değerlendirmek istediklerini belirtti.
     İnciraltında 3 tavuk çiftliği, 2 sera ile o güzel coğrafyanın o şekilde tutmanın kimseye faydasının olmayacağını dile getiren Kıraç, 276 hektarlık dünyanın en güzel yeşil alanını EXPO alanı olarak İzmire kazandırmak istediklerini vurguladı.
     Kıraç, İnciraltının EXPO sonrasında Avrupanın en büyük üçüncü yeşil parkı olacağını da açıkladı.
    
     -Sunuma isim arıyoruz-
    
     Haziran ayında Pariste yapacakları dördüncü sunuma Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağışı davet edeceklerini kaydeden Kıraç, EXPO 2015de en çok oyu aldıkları Avrupa ülkelerine ağırlık vereceklerini söyledi. Kıraç, İnciraltını planlayacak dünyaca ünlü Irak kökenli mimar Zaha Hadidin de sunuma katılacağına işaret etti. Kıraç, Paristeki sunuma götürecekleri akademisyen, sanatçı, bilim adamı konusunda yoğun şekilde çalıştıklarını, isim önerilerine açık olduklarını dile getirdi.
     Eylül ayında, Uluslararası Sergiler Bürosuna (BIE) üye 163 ülkenin delegesini İzmirdeki sempozyumda buluşturacaklarını açıklayan Kıraç, delegelerin İzmirin sokağında, pazarında, ören yerinde gezeceğini, İzmirlinin projeyi ne kadar sahiplendiğini yerinde göreceğini ifade etti. Sempozyuma Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve kabine üyelerini davet edeceklerini söyleyen Kıraç, ayrıca her bakanın 4-5 ülkeye EXPO için gidip lobi yapacağını anlattı.
     EXPO adaylığı için 25 civarındaki İzmirli işadamını ve fahri konsolosu görevlendirdiklerini hatırlatan Kıraç, dünyayı 5 ayrı bölgeye ayırıp çalıştıklarını, ülkeleri paylaştıklarını dile getirdi.
     Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlunun temaslarında İzmirin EXPO adaylığını gündeme getirdiklerini kaydeden Cahit Kıraç, BIEnin 163 delegesinden 123ü ile birebir görüşmelerin yapıldığını belirtti.
     İzmir Valisi Cahit Kıraç, hükümetin ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün sürece büyük destek verdiğini ifade ederek, Başbakan Erdoğan ile Afrika Zirvesine katılacaklarını, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Çin ve Uzak Doğuya yönelik bir ziyaret planladıklarını dile getirdi.
    
     -Dubai ile İzmir mukayese edilmez-
    
     EXPO yarışında bazı ülkelerin promosyon, hediye ve vaatlerde bulunduğuna dikkati çeken Kıraç, Türkiyenin ise karşılıklı ekonomik işbirliği ve İzmirin tarihi geçmişini, doğal güzelliklerini ortaya koyduğunu ifade etti. Aday ülkeleri takip ettiklerini belirten Kıraç, şunları söyledi:
     Biz İzmir olarak üzerimize düşen görevleri yerine getiriyoruz. 2020nin Dubaide olması halinde ısı 50 derecede, klimaların altında bir yapı. Sanal ortamda Dubai önde görünüyor ama alanı çok uygun değil. Oysa İzmir 75 milyon ülkenin dev bir şehri. 36 ayrı uygarlığa ev sahipliği yapmış 8 bin 500 yıllık bir şehir ile asıl Dubai mukayese edilmez. Biz kendimizi şanslı görüyoruz. Hükümet arkamızda. Lobiciliği de son noktaya kadar artıracağız. Kişisel tatminlerin ötesinde EXPO dünyanın en büyük insanlık buluşmasıysa, bütün bu kriterleri koyduğumuz zaman İzmirin EXPOda rakibinin olmayacağını düşünüyorum.
     Toplantıya EXPO Genel Sekreteri Ergüder Can ile İzmir İl Sağlık Müdürü Bediha Türkyılmaz da katıldı.
    
     Muhabir: Ali Rıza Karasu
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER