Genel Sağlık Sigortası

Genel Sağlık Sigortası -SGK Trabzon Müdürü Musa Bulut: Gelir testi için Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre vatandaşın bağlı bulunulan bölgenin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına bir ay içinde başvurması gerekmektedir


TRABZON (A.A) - SGK Trabzon Müdürü Musa Bulut, gelir testi için Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre vatandaşın bağlı bulunulan bölgenin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına bir ay içinde başvurması gerektiğini bildirdi.
     Bulut, yaptığı yazılı açıklamada, 5510 sayılı kanunla birlikte çıkarılan Genel Sağlık Sigortasının (GSS), toplumda kapsadığı kişiler bakımından neredeyse herkesi ilgilendirdiğini belirtti.
     GSSnin amacının ülkede yaşayan tüm kişilerin, bu zorunlu sigorta ile sağlık güvencesi kapsamına alınmasına yönelik olduğunu vurgulayarak Bulut, şöyle devam etti:
     18 yaş üstü ve öğrenci olup 25 yaşını aşmış olan ve anne babalarından sağlık yardımı alamayanlar, sigortalı bir işte çalışmayan işsizler, yeşil kart sahipleri, 1 yıldan fazla Türkiyede ikamet eden Türk uyruklu olmayan yabancılar, kısmi süreli çalışıp 30 günün altında prim ödeyen sigortalılar, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre bağlı bulunulan bölgenin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvurarak, gelir tespiti yaptırmaları gerekmektedir.
     Gelir tespiti sonucu, 1 Ocak-30 Haziran 2013 tarihleri arasında aylık geliri aile içinde fert başına asgari ücretim üçte birinden az ise sağlık harcamaları devlet tarafından ücretsiz olarak karşılanacaktır. Fert başına aylık geliri asgari ücretin üçte birinden asgari ücrete kadar olduğu tespit edilenler 39,14 lira, asgari ücretin iki katına kadar tespit edilenler 117,43 lira, asgari ücretin iki katından fazla olduğu tespit edilenler 234,86 lira, 1136 sayılı kanun uyarınca avukatlık stajı yapmakta olup, bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayanların ödeyecekleri GSS primi ise aylık 58,72 liradır.
     Bulut, gelir testi için Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre vatandaşın bağlı bulunulan bölgenin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına bir ay içinde başvurması gerektiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
     Gelir testi için bir ay içinde başvurulmuş olması halinde aylık geliri asgari ücretin üçte birinden az olduğu tespit edilenler, kurumun resen tescil ettiği tarih itibariyle, primi devlet tarafından ödenecek kişi statüsünde yeniden tescil edilirler. Daha önce çıkmış olan prim borcu geriye dönük olarak tamamen silinir, ilgili kişinin prim ödemesi gerekmez. Geliri asgari ücretin üçte birinden asgari ücrete kadar olduğu tespit edilenler için daha önce asgari ücret üzerinden hesaplanarak tahakkuk ettirilmiş olan prim borcu, asgari ücretin üçte biri üzerinden geriye dönük olarak yeniden hesaplanır, daha önce çıkarılmış olan prim borcu üçte bire düşürülür. Geliri asgari ücretin iki katına kadar ve iki katından fazla olduğu tespit edilenler için daha önce çıkarılmış olan prim borcunda herhangi bir değişiklik yapılmaz.
     Gelir testine bir ay içinde başvurmayanların, aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarın asgari ücretin iki katı üzerinden hesaplanarak tahakkuk ettirileceğine dikkati çeken Bulut, açılmasına şöyle devam etti:
     Gelir testine müracaat bildirimi tebliğ edildiği tarihten itibaren altı ay geçtikten sonra müracaat edenler ise daha önce tahakkuk ettirilmiş olan GSS prim borcunu ödemeleri gerekir. Gelir testi sonucuna göre aylık geliri asgari ücretin üçte biri veya daha fazla olduğu tespit edilenler için ise gelir testi sonucu geriye dönük olarak uygulanmaz. Gelir testine başvuru yapılmaması halinde, yönetmelik gereği o kişinin aylık geliri asgari ücretin iki katı olarak kabul edilerek GSS primi tahakkuk ettirilir. GSSden yararlanmamış olmak, GSSli olduğunu sonradan öğrenmek GSS prim borcunu hiçbir şekilde etkilemez, prim borcunun miktarında değişiklik yapılması veya borcun silinmesi talep edilemez. Raporlu ve ücretsiz izinde olanlar, çalışan sigortalıların ay içinde raporlu oldukları günler için GSS primi ödemelerine gerek yoktur. Ücretsiz izin kullananların ise izin kullandıkları süre 1 ayı aşarsa bir ayı aşan süreler için kendilerinin GSS primi ödeme zorunlulukları bulunmaktadır.
     Ayrıca, 6385 sayılı yasa ile öğrencilerimizin liseyi bitirdiği tarih ile üniversiteye başladığı tarih arasındaki 120 günlük sürede anne ve babasının sağlık hizmetinden yararlanacağı hükmü getirilerek, yaklaşık 450 bin gencimize yapılan GSS ve bu gençlere çıkarılan borçlar silinmiştir. Böylece SGK geliri olmayan işsiz gençlerimize en hayati, temel ve çağdaş hizmet olan sağlık hizmetini tamamen ücretsiz veya geliri oranında sunmaktadır. GSS prim borçlularımız, borçlarını anlaşmalı bankalardan veya www.sgk.gov.tr adresinden öğrenebilir, ayrıca kredi kartı ile ödeme yapabilir.
    
     Muhabir: Asena Akçay
     Yayıncı: Tuğba Yardımcı Mısır
<< Önceki Haber Genel Sağlık Sigortası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER