İngilterenin Ankara Büyükelçisi Reddaway, Adıyamanda

İngilterenin Ankara Büyükelçisi Reddaway, Adıyamanda -Suriyelilerin kaldığı çadır kenti ziyaret eden Reddaway: -BM Güvenlik Konseyinde 2 ülkenin koymuş olduğu blok nedeniyle herhangi bir karar alınması (Suriye konusunda) imkanı


ADIYAMAN (A.A) - İngilterenin Ankara Büyükelçisi David Reddaway, BM Güvenlik Konseyinde 2 ülkenin koymuş olduğu blok nedeniyle herhangi bir karar alınması (Suriye konusunda) imkanı yok. Bu durum bence çok büyük bir hata dedi.
     Büyükelçi Reddaway, Adıyamanda Suriyelilerin barındığı çadır kenti ziyaret etti. İncelemelerinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Reddaway, Esed rejiminin zulmü nedeniyle Türkiyeye sığınan Suriyelileri ziyaret etmek ve onları yerinden görmek için Adıyamana geldiğini söyledi.
     Kampta, Türk yetkililerin yaptığı çalışmaları başarılı bulduğunu ve çok etkilendiğini belirten Reddaway, buradaki kilit noktanın, Suriyelilere Esed rejiminin zulüm ve şiddetinden kaçabilecek bir ortam sağlanması olduğunu aktardı.
     Gerçekten Türk yetkililerin emniyetli bir çevre sağlamalarının yanı sıra, bu kişilerin Türkiyede kaldığı sürece eğitim ve el becerilerinin gelişmesi için sağlamış oldukları imkanlardan çok etkilendim diyen Reddaway, İngiltere olarak Suriyelilere yaptıkları yardımlara ilişkin şunları kaydetti:
     Britanya hükümetinin vermiş olduğu yardımın buradaki kullanışını görmek beni çok etkiledi ve mutlu etti. Türk hükümeti, buradaki Suriyelilere yardım edebilmek için idari ve mali çok büyük bir yükü yüklenmiştir. Bu yükü taşırken yalnız değildir. Bizler de kendilerine BM kurum ve kuruluşları olarak AB aracılığıyla elimizden gelen desteği vermeye çalışıyoruz.
     Birleşik Krallık hükümeti, Suriyeye ve bölgedeki Suriyelilere toplam 400 milyon dolar civarında bir yardımda bulundu. Bunların yanı sıra ABnin bu sorunu gidermek için yüzde 15ine katkı sağlıyoruz. BMnin bu durumda hazırda bulundurduğu yardım kampanyalarına da yüzde 30 civarında bir katkımız vardır. Bunların yanı sıra Suriyedeki halka yaklaşık 600 bin civarında yemek paketi yardımımız bulunuyor. 80 bin civarında tıbbi yardım danışmanlık hizmetinde bulunuyoruz. 16 bin civarında da kışa hazırlık için çeşitli yardım paketimiz var.
     Türkiyenin Suriyeye yönelik yaptıklarını destekleyeceklerini vurgulayan Reddaway, bu konuda hem siyasi hemde insani olarak Türkiyenin yanında olduklarını ifade etti.
    
     -AB ve BMnin çalışmaları-
    
     Reddaway, bir gazetecinin, Türkiyenin Suriyelilere yaptığı yardımların yanında ABnin yeteri kadar yardımda bulunmadığı yönündeki iddiaları sorması üzerine, Ben inanıyorum ki bu kriz ve insani sıkıntı devam ederse, Türkiye, Lübnan, Ürdün ve Suriyede, uluslararası camiadan daha güçlü ve daha yoğun bir yanıt gelmesi ihtimali çok yüksek. Zaten ben aynı şekilde Birleşmiş Krallıkta yeni bir anons bekliyorum. Bu yardımlara ilişkin olarak dedi.
     Bir gazetecinin, BMnin Suriyedeki iç savaşa yönelik çalışmasını değerlendirmesini istemesi üzerine Reddaway, şunları söyledi:
     Biz tabii ki Suriyedeki Esed rejimine karşı Suriyedeki muhalif grupların biraz daha eş güdümlü, biraz daha alternatif yönetim ortaya koymaları için elimizden gelen yardımı yapmaya çalışıyoruz. Birleşik Krallıkta silah desteği gerçekleştirme konusunu vermiyoruz. Silah desteği vermiyoruz. Bunun yerine eş güdümlerin sağlanmasını istiyoruz. İletişim teşvikleri gibi yardımları veriyoruz. Biliyorsunuz en büyük sıkıntımız gerek Birleşik Krallık gerekse Türk hükümeti gerekse diğer hükümetler olarak BM Güvenlik Konseyinde 2 ülkenin koymuş olduğu blok nedeniyle herhangi bir karar alınması imkanı yok. Bu durum bence çok büyük bir hata. Büyük bir krizin daha da kötüleşmesine neden olduğunu görüyoruz.
    
     Muhabir: Hakan Furkan - Mehmet Fatih Aslan
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber İngilterenin Ankara Büyükelçisi Reddaway, Adıyamanda Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER