İpekyolunun geçtiği sokak, turizme kazandırılacak

İpekyolunun geçtiği sokak, turizme kazandırılacak -Malatyanın Battalgazi ilçesinde, İpekyolu güzergahında yer alan Attarlar Çarşısının bulunduğu sokak, yapılacak çalışmalarla turizme kazandırılacak -Belediye Başkanı Gürkan:


MALATYA (A.A) - Yeter Erdine - Battalgazi ilçesinde, İpekyolu güzergahında yer alan Attarlar Çarşısının bulunduğu sokak, turizme kazandırılacak.
     Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karahan Mahallesindeki Osmanlı dönemi yapıtlarından Karahan Camisinin, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü nezdinde bulundukları girişimler sonucu restore edildiğini söyledi.
     Belediye olarak caminin çevresinde kamulaştırma yaptıklarını dile getiren Gürkan, buraları düzenledikten sonra caminin ibadete açıldığını kaydetti.
     Caminin haziresinde Horasan Baba diye anılan 2 mezar olduğuna değinen Gürkan, bunların etrafını da düzenlediklerini belirtti. Gürkan, 2 şehide ait olduğu söylenen bu mezarların 700lü yıllarda Horasandan gelen, Anadolunun fetih hareketlerine katılan ve bu sırada şehit düşen 2 erene ait olduğuna inanıldığını aktardı.
     1583 yılında, Malatya Miralayı Hüsrev Bey tarafından yaptırılan, kareye uygun planlı ve son cemaat yeri revaklarla çevrili olan caminin onarımıyla yetinmediklerini ifade eden Gürkan, Malatya Valiliğiyle bir proje hazırladıklarını, proje doğrultusunda caminin bulunduğu sokakta da sağlıklaştırma yapacaklarını, caminin etrafıyla müsemma olması için çalıştıklarını dile getirdi.
     Sağlıklaştırma ihalesinin tamamlandığını bildiren Gürkan, işi yapacak firmaya yer teslimini de yaptıklarını kaydetti.
     Sokağın tarihi açıdan önemli olduğunu anlatan Gürkan, Karahan Camisi esasında Selçuklulardan kalan taş temel üzerine Osmanlı döneminde inşa edilmiş. Sokakta Malatya Valiliği Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) ile yaptığımız kazılarda Anadolu Selçuklu dönemine ait eserler çıkarıldı. Usta Şegirt Kümbeti buna örnektir diye konuştu.
     Selahattin Gürkan, amaçlarının bu sokağı turizme kazandırmak olduğunu vurguladı. Sokakta Anadolu Selçuklu döneminde, şimdiki eczanelerin işlevini yürüten iş yerleri olarak bilinen tarihi Attarlar Çarşısının bulunduğunu anımsatan Gürkan, Önümüzdeki dönemde bu sokağın eski Attarlar Çarşısı hüviyetine büründürülmesi noktasında da çalışmalarımız olacak. Çarşı İpekyolu güzergahındadır. İpekyolu buradan geçer Yarımca Han ve Şişman Handan devam ederdi dedi.
     Bu kapsamda, sokakta bulunan eski yapıları elden geçireceklerini belirten Gürkan, İl Özel İdaresiyle birlikte, ihale kapsamında, buradaki eski konakları restore edeceğiz. Sokağı da tarihi yapı ölçeğinde sağlıklaştıracağız ifadesini kullandı.
     Caminin onarımının 200 bin liraya yapıldığını anlatan Gürkan, kamulaştırma ve çevre düzenine 100 bin lira harcadıklarını, sokak sağlıklaştırmasının ise 100 bin lira tutacağını sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber İpekyolunun geçtiği sokak, turizme kazandırılacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER