İşaret diliyle hutbe

İşaret diliyle hutbe -Kastamonuda Candaroğulları Camisinde cuma hutbesi gönüllü bir öğretmen tarafından işitme engelli vatandaşlar için işaret diliyle aktarılıyor -İşitme Engelliler Öğretmeni Saçı: -"İşitme engelli vatandaşlar


KASTAMONU (A.A) - Özkan Beyer - Kastamonuda Candaroğulları Camisinde cuma hutbesi gönüllü bir öğretmen tarafından işitme engelli vatandaşlar için işaret diliyle aktarılıyor.
     Halime Çavuş İşitme Engelliler İlköğretim Okulu öğretmeni Hasan Hüseyin Saçı, her Cuma namazında, gönüllü olarak cami imamı tarafından anlatılan hutbeyi, cami cemaatinden olan işitme engelli vatandaşlara işaret diliyle tercüme ediyor.
     Yapılan uygulamayla, işitme engelli vatandaşların hutbeyi anlamasına imkan sağlanıyor.
     Saçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engelli ve dil edinememiş bireylerin işaret diline ihtiyaçlarının olduğunu belirterek, onlar için gönüllü olarak işaret diliyle hutbeyi anlattığını söyledi.
     İşitme engelli vatandaşların, ilahi mesajları anlayabilmeleri için, hutbenin işaret diline çevrilmesi gerektiğini ifade eden Saçı, "Böyle bir teklif gelince seve seve kabul ettim. İşitme engelli vatandaşların da Allahın mesajını anlamaya haklarının olduğunu düşünüyorum" dedi.
     Saçı, işaret diliyle tercümenin yapılmadığı bir camide, cuma hutbesini dinleyen işitme engellinin bir şey duyamayacağını için anlayamayacağını da aktararak, şöyle konuştu:
     "İşitme engelliler, bu uygulamanın olmadığı zamanlarda, farklı mahallelerde yaşadıkları için camiye gittiklerinde sadece hoca efendiyi gözlemleyebildiklerini ve bunun kendilerinde sıkıntı oluşturduğunu ifade ettiler. Düşünsenize bir inanca sahipsiniz, bir dine inanıyorsunuz. O dinin öğretilerini algılamak yönünde iletişim diliniz eksik. İşitme engellileri cuma hutbesini anlamak ve öğrenmek istiyorlardı. Dil farklılığı nedeniyle anlayamıyorlardı. Şimdiyse işaret dili desteğiyle hutbeyi anlayabiliyorlar ve çok mutlu oluyorlar."
     İlk başlarda birkaç işitme engelli kişiye çeviri yaptığına değinen Saçı, hutbenin işaret diliyle anlatıldığının kulaktan kulağa aktarılmasıyla bu sayının arttığını belirtti.
     Saçı, bu uygulamanın birçok camide başlatılması gerektiğini kaydetti.
    
     -"Kendimizi dışlanmış gibi hissediyorduk"-
    
     İşitme engelli Fatih Emeksizoğlu da böyle bir uygulamadan memnun olduğunu ifade ederek, burada işaret diliyle hutbeyi anladıklarını aktardı.
     Emeksizoğlu, işaret diliyle hutbe anlatılmadığında zorluk yaşadıklarına değinerek, "Hutbenin işaret diline çevrilmesiyle anlama oranımız arttı. Çok mutlu oluyoruz. Önceden böyle bir uygulama olmadığı için işitme engellilerin yaşamları olumsuz etkileniyordu. Çok da zorlanıyorduk, arkadaşlarımız da farklı mahallelerde. Onlarla birlikte olamıyorduk, üzülüyorduk ama sabrediyorduk. Allaha şükürler olsun ki şimdilerde problemimiz bitti. Allaha çok dua ettik ve sabrettik" diye konuştu.
     İşitme engelli Mehmet Testereci ise uygulamayı öğrenince Cuma namazları için Candaroğulları Camisine gelmeye başladığını belirterek, uygulamadan memnun olduğunu ifade etti.
     Candaroğulları Camisi İmamı Abdurrahman Ayaz da uygulamanın camide yaklaşık olarak 3 yıldır devam ettiğini aktararak, "Mahallemiz, işitme engelli kardeşlerimize sahip çıkıyor. Bu kardeşlerimize böyle bir eğitimimiz olmadığı için bunu da öğretmenimiz sayesinde yapıyoruz. Uygulamanın olmasından mutluluk duyuyorum" ifadesini kullandı.
    
     Yayıncı: Atakan Çelik
<< Önceki Haber İşaret diliyle hutbe Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER