İzmirde Srebrenitsa Anıtı dikilecek

İzmirde Srebrenitsa Anıtı dikilecek -Buca Belediyesi tarafından Bosna Hersekte yaşanan acıları unutturmamak için yaptırılan 11 metrelik anıt, Srebrenitsa katliamın yıl dönümü olan 11 Temmuzda açılacak -Buca Belediye Başkanı


İZMİR (A.A) - Tolga Albay - Birleşmiş Milletler gözetimindeki Srebrenitsada 1995 yılında 8 bini aşkın savunmasız insanın öldürülmesinin unutulmaması için Bucada 11 metrelik Srebrenitsa Anıtı hazırlanıyor. Anıt, Srebrenitsada büyük acının yaşandığı günün yıl dönümü olan 11 Temmuzda açılacak.
     Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, Adatepe Mahallesi Özbekistan Caddesinde yapım çalışmaları devam eden anıt önünde, AA muhabirine yaptığı açıklamada, anıtın tek amacının unutmamak ve unutturmamak olduğunu, anıtla Bosna Hersekte yüreği kanayan annelerin yanında olduklarını bir kez daha ifade etmek istediklerini söyledi.
     Bucada çok sayıda Boşnak vatandaşın yaşadığını ve vatandaşlardan gelen talepler üzerine harekete geçtiklerini belirten Tatı, yapılacak anıtı, anıtla ilgili hazırladıkları planları internet üzerinden vatandaşların oyuna sunarak belirlediklerini söyledi.
     Tatı, vatandaşların oylarıyla belirlenerek yapım çalışmalarına başlanan anıtın, katliamda yaşamını yitirenlerin tabutlarını temsil eden yeşil ve siyah granit plakalarının üzerinde yükseleceğini ve 11 metre yüksekliğe sahip olacağını kaydetti.
     Anıtın kaidesinin ön bölümünde Bosna Ağıtının yazılı olacağını, yan bölümlerinde ise 11 yaşında tuttuğu günlüklerle yaşanan acıları en iyi şekilde tasvir eden Zlata Filipoviçin iki şiirine yer verileceği anlatan Tatı, kaide üzerine ise katliam sırasında kızını kaybeden annenin ağıdını tasvir eden heykelin yerleştirileceğini ifade etti.
     Anıtı çevreleyen alanda çevre düzenlemesi yapıldığını, bu alanda kurulacak dev ekranda Srebrenitsada yaşanan acıları anlatan belgeseller, fotoğraflar, şiirler ve şarkıların sürekli yayınının yapılacağını anlatan Tatı, anıt ve çevresinin yapılacak özel ışıklandırmayla günün her saatinde ziyaret edilebilir halde tutulacağını söyledi.
    
     -Bosnalı annenin talebi-
    
     Tatı, anıtın Srebrenitsada 8 bini aşkın insanın katledildiği günün yıl dönümü olan 11 Temmuzda törenle açılacağını, bu konuda bilgi vermek üzere önceki günlerde Bosna-Hersek' class='textetiket' title='Bosna Hersek haberleri'>Bosna Herseke bir ziyarette bulunduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
     Yaptırdığımız anıt, oradaki insanları duygulandırdı. Özellikle çocukları katledilen anneler çok duygulandılar. Bizi düşünen ve acılarımızı bilen insanlar var orada dediler. Annelerin sözcüsü olan bir kişi vardı. Babası 1902 yılında, abisi 1942, kocası 1947, iki çocuğu ise 1995te öldürülmüş. Bana bu anıtın altına ne yazacaksınız diye sordu. Kesinlikle katliam yazmayın, bu bir katliam değil soykırım dedi. Bu acıyı en derinden yaşayan insanın bu isteği bizi çok etkiledi. Bu konuda yasal bir engel yoksa anıtı, soykırım anıtı olarak adlandıracağız.
     Tatı, İzmirde yaptırdıkları anıtın aynısını Potoçari Anıt Mezarlığında da yaptırmak istediklerini, konuyla ilgili Bosna Hersek makamlarına başvuruda bulunduklarını, onay verilirse gelecek yıl 11 Temmuzda da oradaki anıtı açmak istediklerini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber İzmirde Srebrenitsa Anıtı dikilecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER