Kosovalı iş adamları ATSOyu ziyaret etti

Kosovalı iş adamları ATSOyu ziyaret etti -Kosova Ekonomi Bakan Vekili Ramadan Hasani: Bu yılın sonuna kadar Türkiye-Kosova Serbest Ticaret Anlaşması imzalanacak. Bunun iki ülke arasında ticaret hacmine önemli katkı yapmasını


ANTALYA (A.A) - Kosova Ekonomi Bakan Vekili Ramadan Hasani, Bu yılın sonuna kadar Türkiye-Kosova Serbest Ticaret Anlaşması imzalanacak. Bunun iki ülke arasında ticaret hacmine önemli katkı yapmasını umuyoruz dedi.
     ANFAŞ tarafından düzenlenen 20. Uluslararası Anfaş Food Product ve Bevex İçecek ihtisas Fuarlarına katılmak üzere Antalyaya gelen Kosova Ekonomi Bakan Vekili Ramadan Hasani, Kosova İşadamları Derneği Başkanı Nuhi Mazrek, Kosova Tüketiciler Derneği Başkanı Selattin Kaçaniku ile Kosovalı firmaların temsilcilerinden oluşan bir heyetle Antalya Ticaret ve Sanayi Odasını (ATSO) ziyaret etti.
     ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Güray Parlak, heyete ATSOnun çalışmaları ve Antalya ekonomisiyle ilgili bilgiler verdi.
     Türkiyenin 2008 yılında bağımsızlığına kavuşan Kosovayı ilk tanıyan ülke olduğunu vurgulayan Parlak, Kosovanın Türkiye açısından taşıdığı önemin ortak geçmişten kaynaklanan kültürel ve beşeri bağlara dayandığını söyledi.
     Türkiyenin Kosovaya 2012 yılında 255 milyon dolarlık ihracat yaptığını, Kosovadan ise 10 milyon dolara yakın ithalat gerçekleştirdiğini belirten Parlak, Antalyadan Kosovaya 2011 yılında 3,5 milyon dolar, 2012 yılında ise 2,1 milyon dolar ihracat yapılmış. Kosovaya ihracatımızda yaş sebze ve meyve, plastik ve mamulleri en çok yer tutan kalemlerdir. Kentimizin ihracatındaki temel taşı tarımdır. Onu tekstil, mermer ve plastik olmak üzere sanayi sektörümüz takip etmektedir. Antalyaya ise Kosovadan 100 bin dolar civarında ithalat yapılmış, en önemli ürün de yün ve yapağı olmuş diye konuştu
     Parlak, 2011 yılında Antalyaya gelen Kosovalı sayısının 16 bin 623 iken, 2012de bu sayının 22 bin 593e yükseldiği vurguladı. Kosova Ekonomi Bakan Vekili Hasani ve iş adamlarını EXPO 2016ya davet eden Parlak, Kosova ile ilişkilerimizi güçlendirmek için her türlü işbirliğine hazırız dedi.
    
     -Her alanda Türk mallarını tercih ediyoruz-
    
     Kosova Ekonomi Bakan Vekili Ramadan Hasani de bağımsızlığın ilanı sürecinde Türkiyeden büyük destek gördüklerini söyledi. Türk firmalarının ve Türk ürünlerinin Kosovada çok sevildiğini dile getiren Hasani, Her alanda Türk mallarını tercih ediyoruz dedi.
     Kosovada Türk yatırımcı sayısının artmasını arzu ettiklerini vurgulayan Hasani, Türkiye ile Kosova arasında yıl sonuna kadar imzalanması öngörülen Serbest Ticaret Anlaşması ile iki ülke arasında ticaretin büyük ivme kazanmasını beklediklerini söyledi.
     Hasani, şöyle konuştu:
     Kosova, Avrupada stratejik bir konumda bulunuyor. İş gücü ucuz. Verimli topraklarımız ve zengin yer altı kaynaklarımız var. Yeni çıkacak yasa ile yabancı yatırımcılara teşvikler sağlayacağız. AB üyesi değiliz, ama tüm haklara sahibiz. Kotasız mal satıyoruz. Türkiyenin Avrupaya mal satabilmesi için önemli bir konumdayız. Türkiye bizim için önemli bir ekonomik partner. Bu yılın sonuna kadar Türkiye-Kosova Serbest Ticaret Anlaşması imzalanacak. Bunun iki ülke arasında ticaret hacmine önemli katkı yapmasını umuyoruz.
     Güray Parlak, ziyaretin anısına Ramadan Hasaniye plaket verdi.
    
     Muhabir: Hüseyin Kanber
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Kosovalı iş adamları ATSOyu ziyaret etti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER