Lise öğrencilerinden ilginç robotlar

Lise öğrencilerinden ilginç robotlar -Beşikdüzü Ticaret Meslek Lisesinde kurulan Robotik Kulübünde eğitim alan 12 öğrenci, birbirinden ilginç robotlar üretiyor -Proje koordinatörü Günaydın: Kulüp olarak, öğrenciler tarafında


TRABZON (A.A) - Tuğba Yardımcı Mısır - Trabzonda, Beşikdüzü Ticaret Meslek Lisesi bünyesinde kurulan Robotik Kulübünde eğitim alan 12 öğrenci birbirinden ilginç robotlar üretiyor.
     Beşikdüzü Ticaret Meslek Lisesi Robotik Kulübü tarafından hazırlanan, Gençlik ve Spor Bakanlığının Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamında 43 bin lira maddi destek sağladığı, Robotik Kulübüyle Ben de Varım projesi başarıyla devam ediyor.
     Proje koordinatörü Ömer Günaydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık üç ay önce başlayan Robotik Kulübüyle Ben de Varım Projesinin öğrencilere elektronik, programlama ve mekanik eğitimi vermeyi amaçladığını söyledi.
     Robotiğin, elektronik, mekanik ve programlama biliminin bir araya geldiği ortak çalışma alanı olduğunu belirten Günaydın, Robotik, basitçe anlatmamız gerekirse yaptığımız elektronik devrelerin hareket kazandırılmış şeklidir. Bir işin otomatikleştirilmesidir. Robotik Kulübünde 12 öğrencimiz bulunuyor. 10 ve 11. sınıflarda okuyan bu öğrencilerimiz 8 ay boyunca, haftanın 4 günü 2şer saat eğitim alacak dedi.
     Öğrencilerin kulüpte aldıkları eğitimi robot yaparak uygulamaya geçirdiklerini dile getiren Günaydın, şöyle devam etti:
     Eğitim süresince çeşitli robotlar hazırlamayı planlıyoruz. Bu projelerden biri beyaz çizgi izleyen robot. Siyah zemin üzerine çekilen beyaz çizgiyi takip etme mantığına sahip. Üzerinde bulunan işlemci sensörlerden aldığı bilgileri motora göndererek sağa, sola, ileri hareket etmesini sağlıyor. Bu çalışmamazı tamamladık. Robotumuz geliştirildiğinde yükün bir yerden başka bir yere naklinde kolaylıkla kullanılabilir. Otomasyon teknolojilerinde, fabrikalarda kullanılabilir.
     Ayrıca mini sumo robot yapma çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Günaydın, Kulüp olarak öğrenciler tarafından hazırlanan robotlarla İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Orta Doğu Teknik Üniversitesinin (ODTÜ) robot olimpiyatlarına, ayrıca Mili Eğitim Bakanlığınca düzenlenecek robotik yarışmalarına katılacağız diye konuştu.
     Günaydın, Gençlik ve Spor Bakanlığına projelerine verdikleri destekten dolayı teşekkür ederek, Öğrenciler aldıkları eğitimin yanı sıra yan bir meslek daha öğrenmiş oluyorlar. Yani kollarına bir altın bilezik daha takmış oluyorlar diye konuştu.
    
     -Öğrenciler, boş vakitlerini robot yaparak değerlendiriyor-
    
     Robotik Kulübü üyelerinden 10. sınıf öğrencisi Selçuk Güler, robotik eğitimi almadan önce robotların büyük olduğunu zannettiğini belirterek, Buraya girdikten sonra robotun o kadar da büyük olmadığı hissine kapıldım. Burası eğlenceli bir kulüp. Zevkli, boş boş gezmektense burada vakit geçirmek daha iyi dedi.
     Üniversitede de teknik eğitim almak istediğini ifade eden Güler, Küçükken çizgi film izlerdim. Orada robotlar görürdüm. Şimdi burada yapmak, yapabilmek daha eğlenceli. Robot yapabilmek çok güzelmiş diye konuştu.
     Aleyna Bahadır, kulüpte öncelikle robot yapımıyla ilgili genel aşamaları öğrendiklerini anlatarak, Buraya gelmeden önce robotun sadece bir motor parçasından elde edildiğini zannediyordum ama üç aşamadan oluşuyormuş. Yazılım konusunda hiçbir şey bilmiyordum, burada yazılımı öğreniyoruz. Robota biz hareket veriyoruz. Yaptığımız robotlarla yarışmalara katılacak olmak bizi çok heyecanlandırıyor dedi.
     Manolya Kutal ise aldığı eğitim nedeniyle teknik konulara daha fazla ilgi duymaya başladığını belirterek, Kardeşimin oyuncaklarıyla ilgileniyorum, açıp nasıl çalıştıklarına bakıyorum. Kendimi o şekilde geliştirmeye çalışıyorum diye konuştu.
     11. sınıf öğrencisi Lokman Çalışkan, kulüp sayesinde elektrikle ilgili pek çok şey öğrendiğini vurgulayarak, Artık evde bozulan eşyaları tamir etmekte zorlanmıyorum. Bunları yapmak artık basit oluyor. Herkese bu tür projelere katılmalarını tavsiye ediyorum. Ömer Hocamızın dediği gibi kolumuzda ayrıca altın bir bilezik oluyor dedi.
     Çalışkan, arkadaşlarıyla dayanışma içinde çalıştıklarını anlatarak, Bir şeyin parçası olmak insana gurur veriyor. Böyle bir ortamda bulunduğum için çok mutluyum. Birlik, dayanışma hepimizde var. Arkadaşımın yapamadığı bir konuya ben yardım ediyorum, benim yapamadığıma da arkadaşım yardım ediyor. Böyle dayanışmayla projelerimizi yapıyoruz.
    
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Lise öğrencilerinden ilginç robotlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER