Melikşah Üniversitesi Akademik Yıl Açılışı

Melikşah Üniversitesi Akademik Yıl Açılışı -Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç: Savunma sanayisindeki yatırımları, bir başka milletin yaşama hakkını elinden almak için, başka bir milletin başına kimyasal silahlarla çullanmak için sür


KAYSERİ (A.A) - Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Savunma sanayisindeki yatırımları, bir başka milletin yaşama hakkını elinden almak için, başka bir milletin başına kimyasal silahlarla çullanmak için sürdürmüyoruz, abluka altında yaşayan bir halkın üstüne misket bombaları yağdırmak için bu yatırımların peşinden gitmiyoruz dedi.
     Melikşah Üniversitesinin 2012-2013 Akademik Yıl Açılışına katılan Kılıç, üniversite çatısı altında 38 milletten öğrenci olduğunu, öğrencilerin Türkiyede Türkçe de öğrenme imkanı bulduklarını söyledi.
     Türkçenin sevgi ve barışın dili olduğunu ifade eden Kılıç, Bu dil inşallah bir çeyrek yüzyıl belki çok çok yarım yüzyıl sonra bütün insanlığın sevgi dili, barış dili olacak. Dünyanın dört bir yanında farklı dillerden, farklı milletlerden, inançlardan oluşan milyonlarca genci aynı sevgi dili kisvesi altında birleştiren eğitim çalışmalarını yürekten takdir etmek milletimiz adına büyük bir vefa borcudur diye konuştu.
     Kayseride 4 rektör olduğuna dikkati çeken Kılıç, şunları kaydetti:
     Bir kentte rektörlerimiz diye hitap edilebiliyorsa o dille ilgili umutların arttığını söyleyebiliriz. Kayseride 4 üniversite eğitim veriyor. 5 ve 6ncısı da yolda. Darısı 2 üniversiteli Samsunun başına diyoruz. Türkiyenin dört bir yanından gelen gençlerimiz var burada. Üniversitelerimiz de 3 milyondan fazla gencimiz eğitimine devam ediyor. İlkokul, ortaokul ve liselerinde 18 milyon evladımız gencimiz de üniversiteli olmak için çok değerli öğretmenlerinin elinde hazırlanmanın gayreti içinde.
    
     -Savunma sanayisindeki yatırımlar-
    
     Kayseri 1920li yıllarda Türkiyenin ilk yerli uçağının üretildiğini hatırlatan Kılıç, şunları kaydetti:
     1920li yıllarda bu ülke bindiği uçağı üretebilen bir bilimsel bilgiye, bir mühendislik deneyimine sahipmiş. Ama aradan geçen yıllar maalesef hazıra alıştırarak, borçlandırarak, kredilere mahkum ederek, başkalarının savunma sanayisi ürünlerini almaya bizleri mecbur etti. Bunlar bizi bilimsel bilgiden kopardı. Bizi üretim süreçlerinden kopardı, sonra bizi hayattan kopardı, sonra yönetilemez bir ekonomi ile yaşamaya bizi mahkum ettiler. Sonra IMFden borç almaya mahkum ettiler. Sonra dünya bazlı ekonomiyi de, kasanın kilidini de teslim etmeye bizi mecbur ettiler. Nihayetinde 80 yıl önce uçak üretebilirken uçak üretemeyen, helikopter üretmeyi de aklının ucundan geçiremeyen ülke, milli savunma stratejilerini geliştiremeyen ülke, milli tankını üretme süreçlerini işletemeyen ülke, insansız hava aracını üretemeyen ülke olarak elin eline bakmaya mahkum edildik.
     Bugün bir dönüşüm sürecinin içinde olunduğunu vurgulayan Bakan Kılıç, bu dönüşümün gençlerle ve bilimsel bilgiyle mümkün olduğunu belirterek şöyle devam etti:
     Yaşadığımız mecburiyetler bizi kendi enerjimizi ve kendi gençlerimizi devreye sokmaya mecbur bıraktı. Nihayetinde bugün Türkiye, Alfa adıyla kendi insansız hava aracını üretmeye başlayan bir ülke haline geldi. Son 10 yılda yaşadığımız deneyimlerle birkaç ay önce sürüşlerini gördüğünüz Altay adıyla kendi tankını üreten, Atak adıyla kendi milli helikopterini üretebilme sürecine giren bir ülke haline geldi. Kendi milli piyade tüfeğini bile üretemez bir ülke konumuna itilmişken bugün milli piyade tüfeğini üretebilecek ar-ge çalışmalarını yapan mühendislik deneyimini oluşturan bir ülke haline geldik. Uzaya yakında bir uydu daha fırlatacağız. Üretim süreçlerinde Türk mühendisler var bu coğrafyanın yetiştirdiği genç mühendisler var. Neredeydik, nerelere geldik. Savunma sanayisindeki yatırımları, bir başka milletin yaşama hakkını elinden almak için, başka bir milletin başına kimyasal silahlarla çullanmak için sürdürmüyoruz, abluka altında yaşayan bir halkın üstüne misket bombaları yağdırmak için bu yatırımların peşinden gitmiyoruz. Başkasının sınırlarını geçmek, petrolünü almak için doğalgazını gasp etmek için başka bir halkın yaşama hakkını ele geçirmek için gitmiyoruz. Hepsi önce tabi ki kendi sınırlarımızı, devletimizin güvenliğini sağlamak sonra ezilen inim inim inleyen ama iniltisi duyulmayan ezilmiş insanların ve halkların yardımına yetişebilmek, hazır olmak, her an teyakkuzda olmak için bu yatırımları yapıyoruz. Başkasına muhtaç olmamak için kem gözlerden korunmak için bunları yapıyoruz.
    
     -Kimliklerin üzerinden silindir gibi geçmedik-
    
     Bütün insanlar bugün bizim dilimizi konuşmuyorsa bu bizim insanlığa ve insanlığın erdemine olan saygımızdandır diyen Kılıç, şöyle devam etti:
     Biz sömürmedik, asimile etmedik. Biz kimliklerin üzerinden silindir gibi geçmedik. Başka milletlere inancını, dilini dinini inkar etmek gibi bir mecburiyeti dayatmadık, dikte etmedik. İnsanların değerlerini yaşatması için yepyeni bir medeniyet inşa ettik. O medeniyet bugün Kayseri sokaklarında, Osmanlı eserlerinde, Selçuklu eserlerinde gördüğünüzdür. O medeniyet cebirde, astronomide, tıpta, bilimin her sahasında Türk bilim adamlarının eserlerinde izlerini gördüğünüz eşsiz medeniyettir. Sakın bilimsel bilgiyi yabancıların öğrettiği, kendi tarih ve inanç geçmişimizde bir kırıntının bile öğretilemediği gibi saplantılara, komplekslerine sahip olmayın.
     Törene katılan Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydakın hala eğitime devam ettiğine de dikkati çeken Kılıç, Ülkenin en büyük sermaye sahibi şirketlerinden birinin başında iken dışarıdan üniversite okuma çabasını gösteren bir deneyim var önünüzde. Bu şehrin sanayici ve işadamı deneyiminden mutlaka istifade edin diye konuştu.
     Rektör Prof. Dr. Reşit Özkanca ise 2009 yılında eğitim öğretime başlayan üniversitenin 4 fakülte, 16 bölümü olduğunu ve 37 ülkeden 129 öğrenciyle birlikte 2 bin 300 öğrenciye sahip olduğunu kaydetti.
    
     -ERÜ öğrenci söyleşisi
    
     Kılıç, buradaki törenin ardından Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Sabancı Kültür Merkezindeki söyleşiye katıldı.
     Öğrencilere hedef koyarken dikkat etmeleri gerekenleri anlatan Kılıç, Milletvekili olabilirsiniz, grup başkan vekili olabilirsiniz, başbakan olabilirsiniz bunları yadırgamıyorum. Ama sadece kuru kuruya hedef koyarsanız ona üzülürüm. Kimseyi horlamadan, kimseyi yıpratmadan doğru hedefe doğru araçlarla yol alınacak olursa, koyduğunuz her hedef gerçekleştirilebilecek olacaktır dedi.
     Hükümetin dış politikasının zaman zaman eleştirildiğini hatırlatan Kılıç, şunları kaydetti:
     Bazıları bizim hükümet politikalarını eleştiriyor. Bu bir tercih meselesi. İnsanlık ayaklar altına alınırken ya çığlıkları duymaktan vazgeçeceksiniz ya da Bu yüreği yaratan Allah içime vicdan koydu diye kulak vereceksiniz. Filistinde inim inim parçalanarak can veren 80 yaşındaki yaşlının ya da daha Filistin nedir Gazze nedir bilmeden kundakta öldürülen bebeklerin çığlığını dinlemeyeceksiniz. Şerefli bir mahluk olarak ezilenin hakkını korumak için o istikamete gideceksiniz. Bu bir tercih meselesi. Odun değiliz, kütük değiliz, insanız, tercihte bulunacağız.
     Öğrenci konseyine seçilen Aysen Tarcan ile sohbet eden Kılıç, öğrencinin adını Aysun diye telaffuz edilmesinin uyarılması üzerine 75 milyonu bir arada yaşatıyoruz. 29 harfi mi bir arada yaşatamıyoruz. Aysen, annen baban ne kadar zor isimler koymuş dedi.
     Kılıç, ayrıca üniversiteye girişinde kendisine sevgi gösterisinde bulunan öğrencilere hani yumurtalar nerede diye takıldı.
    
     Muhabir: Esma Aygün
     Yayıncı: Erdem Gültekin
<< Önceki Haber Melikşah Üniversitesi Akademik Yıl Açılışı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER