MTSO meclis üyesi veteriner hekim Mehmet

MTSO meclis üyesi veteriner hekim Mehmet Orhan Özbaba: -Vücut direncini düşürüp hayvanların başka hastalıklara yakalanmasını kolaylaştıran 3 Gün Hastalığı nedeniyle 3 bin hayvan telef oldu


MERSİN (A.A) - Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) meclis üyesi veteriner hekim Mehmet Orhan Özbaba, Vücut direncini düşürüp hayvanların başka hastalıklara yakalanmasını kolaylaştıran 3 Gün Hastalığı nedeniyle 3 bin hayvan telef oldu dedi.
     Özbaba, MTSO toplantı salonunda düzenlenen toplantıda, Hatay, Adana, ve Mersin başta olmak üzere tüm güney bölgesinde büyükbaş hayvanlarda görülen 3 Gün Hastalığının beklenenden çok daha etkili olduğunu söyledi.
     Daha önce de bu hastalığın görüldüğünü ama bu kadar etkili olmadığını belirten Özbaba, Sıcak bölgelerde sinek ve sivrisinekle bulaşan hastalık, hayvandan hayvana veya hayvandan insana bulaşmaktadır. Ancak hayvanları ısıran sinek aldığı virüsü başka bir hayvana bulaştırabilir dedi.
     Hastalığın normal seyrinin 3 gün sürdüğünü ve yüksek ateşle vücut direncini düşürüp hayvanların başka hastalıklara yakalanmasını kolay hale getirdiğini belirten Özbaba, şunları kaydetti:
     Vücut direncini düşürüp hayvanların başka hastalıklara yakalanmasını kolaylaştıran 3 Gün Hastalığı nedeniyle 3 bin hayvan telef oldu. Bu ve bunun gibi birçok hastalık ilaçla tedavi edilmektedir. Bu ilaçların yasal arınma süreleri içinde kullanılmasının hiçbir sakıncası yoktur. Yani insan gıdası olarak tüketilecek olan süt ve et ürünlerinin bu ilaçlar kullanıldıktan sonra 7-21 gün gibi değişen zaman aralıklarında tüketilmesinin bir zararı yoktur. Mezbahaneler ve kesim kesilen hayvanlar hekimlerce kontrol edilip gereği yerine getirilmektedir. Ancak sektörde bazı fırsatçılar ilaç kalıntısı olan hayvanların etlerini ucuza alıp tüketime soktuklarıda bir gerçektir.
     Özbaba, hastalıklarla mücadele için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
     Koruyucu hekimlik ön plana çıkmalıdır. Hastalık yapıcı sineklerle mücadele edilmeli ve devlet ahırları ücretsiz ilaçlamadır. Hastalıkla ilgili aşı çalışması yapılmalı ve uygulamaya konulmalıdır. Üreticinin malını iyi fiyatlarla değerlendirmeli, kaçakçılara mahkum edilmemelidir. Küpeleme yerine mikroçip sistemi getirilmelidir. Hükümetten hükümete değişen hayvancılık politikası yerine sürekli bir hayvancılık polikamızın olması gerekiyor.
     Toplantıya MTSO Meclis Başkanı Faik Burakgazi, MTSO 30 nolu Sağlık Hizmetleri Meslek Komite Başkanı Semiha Vurgun ve MTSO 30 nolu Sağlık Hizmetleri Meslek Komite Üyesi Soner Çontar katıldı.
    
     Muhabir: Mesut İnce
     Yayıncı: Zuhal Uzundere Kocalar
<< Önceki Haber MTSO meclis üyesi veteriner hekim Mehmet Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER