Oğlaklar, veteriner kontrolünden geçiriliyor

Oğlaklar, veteriner kontrolünden geçiriliyor -Kış mevsimini Akdeniz Bölgesinde sahile yakın kesimlerde geçiren Sarıkeçili Yörüklerinin tek geçim kaynağı olan kıl keçilerinin yeni doğan yavruları, veteriner kontrolünden geçiriliyor


MERSİN (A.A) - Kış mevsimini Akdeniz bölgesinde sahile yakın kesimlerde geçiren Sarıkeçili Yörüklerinin tek geçim kaynağı olan kıl keçilerinin yeni doğan yavruları, veteriner kontrolünden geçiriliyor.
     Anadolunun efsanesi Yörüklerin son temsilcileri olan ve kış mevsimini Mersinin Silifke, Aydıncık, Anamur, Bozyazı, Erdemli ve Gülnar ilçelerinde sahile yakın kesimlerde geçiren Sarıkeçili Yörüklerinin kıl keçileri, yavrulama dönemine başladı. Yeni doğan oğlaklar ise ilçedeki veteriner Murat Gök tarafından herhangi bir hastalık olup olmadığı konusunda kontrolden geçiriliyor. Hasta ve zayıf yavrular ise tedavi ediliyor.
     Sarıkeçililer Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Bayram Gök, gazetecilere yaptığı açıklamada, tek geçim kaynakları olan kıl keçilerinin yavrulama döneminin başladığını, yeni doğan yavruların ise veteriner kontrolünden geçirildiğini kaydetti.
     Bölgede yaşayan Sarıkeçili Yörükleriyle sürekli irtibat halinde olduklarını ve gelen talep doğrultusunda oğlakların sağlık kontrolü için veteriner getirdiklerini ifade eden Gök, yavrularının sağlıklı bir şekilde büyümesi için çaba gösterdiklerini belirtti.
     Gök, yem fiyatlarının her yıl artmasına karşın yetiştirdikleri kıl keçilerinin para etmediğini savunarak, Yem fiyatlarının artmasına karşın bu yetiştirdiğimiz keçilerin satış fiyatlarına yansımadı. Fiyatlar düşük olduğu için birçok Yörük arkadaşımız ellerindeki malı satamıyor. Bu nedenle de bankalardan çektikleri kredileri ödeyemediler ve sıkıntı içerisine düşüyorlar dedi.
    
     -Sarıkeçililer yerleşik hayata geçmek istiyor-
    
     Akdenizde 200 Sarıkeçili ailesi bulunduğunu, artık yerleşik düzene geçmek istediklerine dikkati çekerek, şunları söyledi:
     2006 yılında arazi ve bina tahsisi konusunda İmar ve İskan Bakanlığına, Orman Bakanlığına müracaatımızı yaptık. 6 yıldır yaptığımız müracaatların sonuçlanmasını bekliyoruz. Ama bir sonuç alamadık. Göçebe hayatı her geçen yıl daha da zorlaşıyor. Bizde biran önce yerleşik düzene geçip kalıcı olarak yaşamak ve konar-göçer hayatın verdiği zorluklardan kurtulmak istiyoruz. Tüm yetkililer bizim sesimizi duysun istiyoruz.
    
     Muhabir: Hüseyin Haskan / Zuhal Uzundere Kocalar
     Yayıncı: Ömer Erim Baştimar
<< Önceki Haber Oğlaklar, veteriner kontrolünden geçiriliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER