Para cezaları, engelli ve hükümlüleri meslek

Para cezaları, engelli ve hükümlüleri meslek sahibi yaptı -İş Kanununa göre, özürlü ve eski hükümlü çalıştırmayan iş yerlerinden kesilen para cezalarından Balıkesire 513 bin 431 lira kaynak aktarıldı -Çalışma ve İş Kurumu, bu kaynakla açt


BALIKESİR (A.A) - Ramazan Demir - İş Kanununa göre, özürlü ve hükümlü çalıştırmayan iş yerlerinden kesilen para cezalarından Balıkesire aktarılan 513 bin 431 lira kaynakla, 424 engelli ve eski hükümlü meslek sahibi yapıldı.
     Çalışma ve İş Kurumu Balıkesir İl Müdürü Nazım Balcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özürlü ve hükümlü çalıştırmadığı için iş yerlerinden kesilen ve kuruma aktarılan para cezalarının, engelliler ile hükümlülerin meslek edinmelerini sağlayacak kurslarda kullanıldığını bildirdi.
     Balcı, kesilen para cezalarından Balıkesire 513 bin 431 lira kaynak aktarıldığını dile getirerek, bu kaynakla hükümlü ve engellilere yönelik açılan kurslarda 424 kişinin meslek sahibi olmasının sağlandığını söyledi.
     Hükümlülere yönelik Balıkesirdeki cezaevlerinde örtü altı sebze yetiştiriciliği, erkek kuaförü, bilgisayar işletmenliği, terzilik, kurslarından 294 kişinin yararlanarak istihdam edildiğini belirten Balcı, yıl içinde bayan kuaförü ve bilgisayar işletmenliği alanında 60 hükümlünün yararlanacağı iki ayrı kurs daha açılacağını anlattı.
     Balıkesire engellilere yönelik kurslarda kullanılmak üzere Türkiye İş Kurumunca 315 bin 207 lira kaynak gönderildiğini ifade eden Balcı, şunları kaydetti:
     Balıkesirde özürlü derneklerince hazırlanan ve komisyonca uygulanmasına karar verilen temizlik görevlisi, örtü altı sebze yetiştiriciliği, oto yıkama elemanı ve bulaşıkçı kurslarında özürlülere eğitim verildi, istihdam edildi. Yeni başlayan ve 6 ay süreyle devam edecek çağrı merkezi operatörlüğü kursundan ise 20 engelli vatandaşımız yararlanacak.
     Balcı, özürlü ve eski hükümlü çalıştırmayan iş yerlerine uygulanan idari para cezalarını kullanmaya yetkili komisyon tarafından Türkiye İş Kurumunca İl Müdürlüklerine aktarılan ödeneklerle açılan kurslara katılan engelli ve hükümlülere genel sağlık sigortası yapıldığını, ayrıca cep haçlıkları ödendiğini söyledi.
     İş Kanununa göre, çalışan sayısı 50 ve 50yi geçen iş yerleri yüzde 3 oranında özürlü, yüzde 1 oranında eski hükümlü, yüzde 1 oranında terör mağduru, yüzde 1 oranında da tercihe bağlı olarak özürlü veya eski hükümlü çalıştırmak zorunda.
     Eski hükümlü ve özürlü çalıştırması gerektiği halde çalıştırmayan iş yerlerine, İş Kanununun 30. ve 101. maddeleri gereğince çalıştırılmayan her özürlü ve hükümlü için bin 700er lira para cezası kesiliyor.
     Para cezaları, Türkiye İş Kurumuna gelir kaydediliyor. Bu kaynak, özürlü ve eski hükümlülerin mesleki eğitim ve iş kurmalarına dönük projelerde kullanılıyor.
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Para cezaları, engelli ve hükümlüleri meslek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER