Pendikte UNESCO 2012 Itri Yılı etkinliği

Pendikte UNESCO 2012 Itri Yılı etkinliği


İSTANBUL (A.A) - Pendik Belediyesi, UNESCO 2012 Itri Yılı nedeniyle 17. yüzyılın ünlü Türk bestekarı ve dünyanın en çok bilinen bestesi Salavat-ı Şerifin bestecisi Buhurizade Mustafa Itri Efendi için kültür etkinliği düzenledi.
     Belediyeden yapılan açıklamaya göre, Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezinde düzenlenen etkinlikte, Ömer Tuğrul İnançer, Itri Efendiyi anlattı. Sanatçı Ahmet Özhan da Itrinin ünlü bestelerini seslendirdi.
     Tuğrul İnançer, etkinlikte yaptığı konuşmada, Itri yalnızca bir bestekar değil, çok önemli bir şair, çok önemli bir hattat. UNESCO Itriyi bu yılın kültür ismi seçtiği için büyük değer değil, Itri ölümünden sonra bıraktığı eserlerle büyük bir değerdir. Düşünün, Itrinin bıraktığı eserler arasında tüm dünya Müslümanlarının dilinde çevirip durduğu Tekbir ve Salavat-ı Şerifin bestesi de var dedi.
     Itriden kalan belgeli kayıtlar olmadığı için hayatında gizli kalmış noktalar olduğunu da kaydeden İnançer, Itrinin bir tasavvuf ehli olduğunu düşünüyorum. Zira bazı eserlerindeki derinliğe baktığınızda ancak ince bir tasavvufi bakışın getirdiği ibarelere şahit oluyorsunuz diye konuştu.
     Etkinlikte sanatçı Ahmet Özhanda Kültür Bakanlığı Tarihi Türk Müziği Topluluğu eşliğinde Itri Efendinin ünlü bestelerini seslendirdi.
    
     Muhabir: Metin Tokgöz
     Yayıncı: Berin Alpaslan Gökçe
<< Önceki Haber Pendikte UNESCO 2012 Itri Yılı etkinliği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER