Sanayicilerden doğal gaz fark bedeli faturası

Sanayicilerden doğal gaz fark bedeli faturası tepkisi -Bursa ve Eskişehirli sanayicilerin, 2010da ödedikleri 80 milyon liraya yakın taşıma bedeli fark faturasının ardından, 22 milyon liralık yeni bir bedel ile karşı karşıya kaldığı


BURSA (A.A) - Bursa ve Eskişehirli sanayicilerin, 2010da ödedikleri 80 milyon liraya yakın doğal gaz taşıma bedeli fark faturasının ardından, 22 milyon liralık yeni bir bedel ile karşı karşıya kaldığı iddia edildi.
     Demirtaş Organize Sanayi Bölgesinden (DOSAB) yapılan yazılı açıklamada, Bursa ve Eskişehir illerindeki sanayi bölgeleri ve serbest tüketicilerin, 2004-2007 dönemine ait doğal gaz fark bedeli faturası kabusunu ikinci kez yaşadığı belirtildi.
     Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK), 2004 yılında aldığı taşıma bedeli kararlarının aradan geçen 8 yılın ardından sanayiciye milyonlarca liralık yük olduğu savunulan açıklamada, şöyle denildi:
     Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ), 2009 yılında Bursa ve Eskişehir illerindeki organize sanayi bölgelerinden 80 milyon liraya yakın fark bedeli talebinde bulunmuş ve bu bedeller ödenmişti. Konu yargıya taşındı ve süreç halen devam ediyor. Ekim 2004-Aralık 2006 dönemine ait ilk fark bedeli şokunun ardından, BOTAŞ bu ay bölgelere gönderdiği yazı ile 2007 Ocak-Eylül dönemine ait ikinci bir fark bedeli faturası çıkarttı. Buna göre BOTAŞ, Bursa ve Eskişehir illerinde 22 milyon liraya yakın bir bedeli sanayiciden talep ediyor. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Organize Sanayi Bölgesi (OSB) 9 milyon, DOSAB 6,2 milyon, Eskişehir OSB 6 milyon, Gürsu OSB 822 bin ve Nilüfer OSB 175 bin lira doğal gaz taşıma bedeli fark faturası ödemekle karşı karşıya.
    
     -Yanlıştan dönülmelidir-
    
     DOSAB ve Bursa Organize Sanayi Bölgeleri Birliği Enerji Üretim A.Ş (BOSBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Ferudun Kahraman, temyiz süreci devam eden, taşıma bedeli fark faturası davası sonuçlanmadan, BOTAŞın 5 Haziran 2012 tarihli yazısı ile 2. dönem (Ocak 2007-Eylül 2007) taşıma bedeli farkı adı altında yeni bedeller talep ettiğini belirtti.
     Kahraman, OSBlerin henüz ilk dava sonuçlanmadığından dolayı bu bedelleri bölge sanayicilerinden tahsil edemediğini ifade ederek, şunları kaydetti:
     Şimdi ikinci bir fatura ile mağduriyet oluştu. Kaldı ki oluşan bu durumda biz sanayicilerin hiçbir etkisi ve hatası yoktur. Konu tamamen EPDKnın aldığı kararlarla ilgilidir. Ama 8 yıl önceki yanlış kararların faturasını bugün biz sanayiciler ödüyor. Bu yanlıştır ve bu yanlıştan dönülmelidir. BOTAŞ OSBlerden tek faturada alacağını alacak. İlk bedelleri ödedik. Ama OSBler katılımcılarına bunu nasıl rücu edecekler- Aradan geçen 8 yılın ardından kapanan, taşınan fabrikalar var. Bu fabrikalar o dönemdeki maliyet hesaplarını o zamanki faturalara göre yaptı. Şimdi hesaplar değişti demek doğru değil. Bizler işimizi gücümüzü bırakıp, bizim olmayan hatalardan dolayı hukuksal sorunlarla boğuşuyoruz. OSBler, yeni faturalar nedeniyle birçok yatırımlarını belki askıya almak veya iptal etmek zorunda kalacaklar. Bütçelerinde olmayan bu bedelleri ödeyerek, sanayicilerine daha iyi hizmet üretmeleri söz konusu olmayacak.
    
     -Bu bedeller sanayici için çok ağır sonuçlar doğuracak-
    
     BTSO OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Uğur da bugünkü sonucu ortaya çıkaran sebepte sanayicinin hiçbir etkisi olmadığını savunarak, şu görüşlere yer verdi:
     Kamu kurumlarının hatasını biz kapatıyoruz. Ama bu bedeller sanayici için çok ağır sonuçlar doğuracaktır. OSBler bu bedelleri katılımcılarından almak zorunda. BOTAŞ, amme alacağı olarak alacağını nispeten kolay tahsil etme imkanında. Ancak bölgeler geriye dönük fark bedelini ödemeyen veya bölgeden taşınmış, iş yerini kapatmış olan sanayiciden bunu alırken aynı imkana sahip değil. Hukuki yola gittiğimizde yıllarca devam edecek bir süreçten bahsediyoruz. Bu bir yana, yıllarca öncesinin yanlış hesabı işletmelere ciddi yükler getirecektir. Biz BTSO OSB olarak bu yıl planladığımız elektrik dağıtım şebekesinin yenilenmesi gibi bazı alt yapı yatırımlarımızı yapamayacağız.
     Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Müdürü ve OSBÜK Bölge Müdürleri Komisyonu Başkanı Ali İhsan Karamanlı da OSBlerin bu konuda sahipsiz bırakıldığını öne sürerek, şunları kaydetti:
     Yıllar sonra ortaya çıkan faturalar konusunda tek suçlu EPDKdır. Fakat onlara hiçbir yaptırım yok. Biz aynı hataları yapsak yerimizde saniye kalamazdık. Esasen, BOTAŞa değil bizlerin EPDKya dava açması lazım ki hatanın bedeli ortaya çıksın. Bu kez yürütmenin durdurulması için hukuki yola gireceğiz.
    
     Muhabir : Umut Özgan / Haluk Yüksel
     Yayıncı : Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Sanayicilerden doğal gaz fark bedeli faturası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER