Sigara içme yasağına en fazla kahvehaneler

Sigara içme yasağına en fazla kahvehaneler uydu -Türkiyede kapalı alanlarda sigara içilmesini engelleyen yasaya en fazla kahvehane işletmecilerinin uyduğu bildirildi -TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Erdöl: Kahvehanelerde sigara içme


TRABZON (A.A) - Zafer Sel - Türkiyede 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanunun lokanta, kahvehane, kafeterya ve birahaneler gibi eğlence hizmeti veren işletmelerde tütün ve tütün ürünlerinin tüketilemeyeceğini ifade eden hükmünün 19 Temmuz 2009da yürürlüğe girmesinin ardından yasağa en fazla kahvehane işletmecilerinin uyduğu bildirildi.
     Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplumun en fazla sigara tüken kesimleri arasında sağlık çalışanları ve öğretmenlerin geldiğini ifade ederek, Sigara tüketiminde mekan olarak ilk sıralarda kahvehaneler geliyordu. Uygulamadan sonra sağlık çalışanları ve öğretmenlerin sigara içme oranında çok yüksek miktarda düşüş var. Bu rakamlar çok sevindirici dedi.
     Sigaranın en fazla içildiği ortamlar arasında yer alan kahvehanelerde, sigara içilmeme uygulamasının artık benimsendiğini ifade eden Erdöl, şöyle devam etti:
     Kapalı alanlarda sigarayı daha çok okumuş, yazmış, üst düzey yöneticiler içiyor. Kahvehanelerde sigara içilmeme konusunda muazzam bir uyum var, vatandaşlar uygulamayı yağmur, soğuk, kar demeden gönülden destekliyor. Bunu bir prensip haline getirdiler. Kanuna uyum sonucunda sağlık alanında olumlu anlamda çok ciddi geri dönüşümler oluyor. Son yıllarda kalp krizi ve astım gibi sorunlardan acillere başvuranların oranında yüzde 25lere varan düşüşler yaşanıyor. Bu rakamlar ileri ki yıllarda daha çok artacaktır.
    
     -Kahvehaneler sis ve dumanla kaplı olurdu-
    
     Erdöl, kapalı alanlarda tütün ve tütün mamullerinin içilmesini yasaklayan yasadan önce kahvehanelere büyük oranda sadece sigara içenlerin gittiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
     Eskiden bir kahvehanenin önünde geçerken içerisi sigaradan kaynaklı, yoğun bir sis ve duman bulutuyla kaplı olurdu. Neredeyse içeride oturanları göremezdiniz. Şimdi ise kahvehaneler tertemiz, sigara içmeyenler de bu alanlara gidiyor. Sigara içenler, uygulamadan sonra daha az sigara içmeye başladı. Pasif içicilerin sayısı azaldı. Kahvehanelerde çalışanların sigaraya bağlı hastalıkları büyük oranda düştü. Uygulamadan sonra kapanan kahvehanelerden daha fazla açıldı. Sigara içmeme uygulaması kahvehaneleri ekonomik olarak etkilemedi.
    
     -Sigarayı bırakmak için günde ortalama 10 kişi başvuruyor-
    
     Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü ise yasağa yüzde yüze yakın uyulduğunu belirterek, Kahvehanelerde yasağa uyulmayacağı beklenirken, en fazla uyum bu alanlarda yaşandı. Vatandaşlar artık kahvehanede sigara içmiyor, kahvehaneye giden sigara içenler ise içtikleri sigarayı önemli ölçüde azaltıyor diye konuştu.
     Farabi Hastanesi bünyesinde bulunan Sigara Bırakma Polikliniğinde haftada bir gün olan poliklinik hizmetlerinin 3 güne çıkarıldığını ifade eden Özlü, şunları belirtti:
     Sigarayı bırakmak için vatandaşların çok büyük talepleri var. Artık insanlar sigaranın sağlıklarına çok ciddi zararlarının olduğunu anlıyor ve sigarayı bırakmak için uğraşıyor. Bizim ünitemize gelenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Günde ortalama 10 kişi sigara bırakmak için bize başvuruyor. Bu rakam haftada 30, ayda ise 120 kişiyi buluyor. Başvuruda bulunanların sigarayı bırakma oranı çok yüksek. Türkiyede önemli başarılar yakaladık.
    
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Sigara içme yasağına en fazla kahvehaneler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER