Sinopta zeytin üretimi yaniden canlandırılmak isteniyor

Sinopta zeytin üretimi yaniden canlandırılmak isteniyor


SİNOP (A.A) - Liman kenti Sinopta, yüzyıllar önce kent ekonomisine büyük katkı sağladığı ifade edilen zeytin ağaçları yapılaşma ile yok olmaya yüz tutarken TEMA Vakfının hazırladığı proje ile yeniden sayıları artırılmak isteniyor.
     TEMA Vakfı İl Temsilcisi Kadriye Göl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zeytin üretiminin yüzyıllar önce Sinop ekonomisinde önemli yeri olduğuna işaret etti.
     Zaman içinde zeytin üretiminin ekonomideki yerini kaybederken yapılaşma nedeni ile zeytin ağaçlarının da yok olmaya yüz tuttuğunu ifade eden Göl, Sinopta bir mahallenin adını da zeytin ağaçlarından aldığını hatırlattı.
     Sinopta zeytin üretimini yeniden canlandırmak için proje hazırladıklarını söyleyen Göl, Zeytinlik Mahallesinde yapılaşma nedeni ile yok olma tehlikesine gelmiş, orijini Sinop olan zeytin ağaçlarından çelik alarak serada köklendirme parsellerine 500 adet dikimini gerçekleştirdiklerini anlattı.
     Proje kapsamında Sinop İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Serkan Gümüş ve Ziraat Mühendisi Volkan Öztürkün zeytin ağaçlarından çelik alıp Bektaşağa orman fidanlığında bulunan serada hazırlanan parsellere dikimini yaptıklarını söyleyen Göl, şunları kaydetti:
     Serada dikimi yapılan zeytinlerin bakımları düzenli olarak yapılmaktadır. Projenin başarı olması halinde seneye üretimin daha da fazlalaştırılarak araziye dikimleri gerçekleştireceğiz. Amacımız Sinopta, buraya ait nesli tükenmekte olan zeytin ağaçlarının neslinin gelecek kuşaklara aktarmaktır.
     Göl, projenin başarıya ulaşması halinde çiftçilere ve yöre insanına yeni gelir kapısı sağlanacağını da sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Halit Gümüş
     Yayıncı: Dilek Sezen
<< Önceki Haber Sinopta zeytin üretimi yaniden canlandırılmak isteniyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER