TSEnin laboratuvarı, maliyeti 4 kat düşürdü

TSEnin laboratuvarı, maliyeti 4 kat düşürdü -Yurt dışında 3 bin 500 avroya yaptırılan ısı yalıtım testinin Manisada oluşturulan yapı malzemeleri laboratuvarında bin 500 liraya yapılabildiği belirtildi -TSE Yapı Malzemeleri Laboratu


MANİSA (A.A) - Turgay Duyar - Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Yapı Malzemeleri Laboratuvar Müdürü Şahap Gürler Paşa, ısı yalıtım testlerinde inşaat malzemesi üreticilerinin maliyetlerini önemli ölçüde azalttıklarını belirtti.
     TSE bünyesinde Manisanın Turgutlu ilçesinde oluşturulan yapı malzemeleri laboratuvarlarının 2010 yılında uluslararası akreditasyon aldığını, laboratuvarlarda kiremit, seramik ile beton ve beton ürünlerinin ısı yalıtım standartlarına uygunluğunun test edildiğini belirten Paşa, geçen yıl yapılan testler sonucu 840 rapor hazırlandığını ve 1 milyon lira gelir elde edildiğini bildirdi.
     Testler sonucu verilen TS 825 belgesinin inşaat malzemeleri için çok önemli olduğunu, malzemelerin yalıtım kalitesinin binaların enerji kimliğini doğrudan etkilediğini ifade eden Paşa, şu bilgileri verdi:
     Laboratuvarımız, Türkiyenin ısı yalıtım standardını ölçen tek merkezdir. 2010 yılı öncesinde firmalar ürünlerini yurt dışındaki laboratuvarlara gönderip yalıtım değerini ölçtürüyordu. Örneğin duvarlarda ısı yalıtımını belirleyen TS 825 belgesi için firmalar yurt dışında 3 bin 500 avro karşılığında test yaptırabiliyordu. Bu hem zaman kaybına hem de fazladan ücret ödenmesine neden olmaktaydı. Aynı testleri biz Turgutludaki laboratuvarımızda bin 500 ile bin 600 lira arasında değişen bir rakama yapmaktayız.
     TSE olarak vermiş olduğumuz raporlar akredite rapordur ve uluslararası geçerliliğe sahiptir. Yani yurt dışında yapılmasıyla bizim laboratuvarımızda yapılması arasında hiç bir fark yoktur. Biz daha hızlı ve daha ucuza yapmaktayız. Ayrıca teknik onay dediğimiz, üreticilerin ısı yalıtım değerlerini standardın altında beyan edebilmelerine imkan sağlayan belgelendirme türünde deney alt yapısı olarak destek faaliyetlerini de sürdürmekteyiz.
     Merkezde yapılan ölçümler neticesinde bir çok inşaat firmasının yalıtım değeri daha yüksek olan alternatif malzeme ve uygulamalara yöneldiğine işaret eden Paşa, ısı yalıtımıyla ilgili Ar-Ge çalışmaları için de testler düzenlediklerini dile getirdi.
     Paşa, yeni yapılan binalarda enerji kimlik belgesinin zorunlu olduğunu hatırlatarak, konutların ısı yalıtım kalitelerinde de belirgin bir artış gözlendiğini kaydetti.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber TSEnin laboratuvarı, maliyeti 4 kat düşürdü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER