Türkiye

Türkiye- Hindistan Ticaret Forumu -ESİDEF Başkanı Özkara: "Türk işadamları olarak Hindistan ile mevcut ticaretimizi daha da yukarılara çekmek arzusundayız. İki ülke arasındaki ticaret dengesinde Türkiye olarak açık veriyoruz"


İZMİR (A.A) - Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ESİDEF) Başkanı Mustafa Özkara, işadamları olarak Türkiye ile Hindistan arasındaki ticaret hacmini daha da yukarılara çekme arzusunda olduklarını söyledi.
     Özkara, Hilton Otelinde düzenlenen Türkiye-Hindistan Ticaret Forumunda yaptığı konuşmada, iki ülke arasında tarihi bağların bulunduğunu, ticaret ilişkilerinin de her dönemde iyi olduğunu belirtti.
     Türkiyenin 2012 yılında 800 milyon dolar ihracata karşılık, Hindistandan 5,8 milyar dolarlık ithalat yaptığını ifade eden Mustafa Özkara, "Ticaret dengesinde Türkiye olarak cari açık veriyoruz. 5 milyar dolar gibi Türkiye aleyhine bir ticaret söz konusu. Türk işadamları olarak Hindistan ile mevcut ticaretimizi daha da yukarılara çekmek arzusundayız. Kazan kazan prensibine uygun olarak iki ülke arasındaki ticaret hacminin dengeye gelmesinin arzu ediyoruz" dedi.
     Özkara, iki ülke dostluğun ticaretle daha da pekişeceğini, Hindistanda Türk işadamlarının açtığı 14 okulda okuyan 4 binden fazla öğrencinin de ilişkilerin gelişmesinde rol oynadığını vurguladı.
     Türkiye ve İzmirde yatırımı olan çok sayıda Hindistanlı firmanın bulunduğunu, Türk iş dünyasının da Hindistanda yatırımının gittikçe arttığını dile getiren Özkara, "Geleceğin iki büyük ekonomilerinin birlikteliği, Hindistan ve Türkiyeyi daha da ileriye taşıyacaktır. Her iki taraf içinde alınacak çok yol var. Bugünkü toplantının bu yolun başlangıcı olacağını düşünüyorum" diye konuştu.
     Özkara, Hindistanlı işadamlarından İzmirin EXPO 2020 adaylığı için destek istedi.
     Hindistan Sanayi ve Ticaret Odası Federasyonu (FICCI) Avrupa ve Türkiye Direktörü Rahit Sharma ise Türk işadamlarını Hindistanın yatırım programı kapsamında sundukları desteklerden yararlanmaya çağırdı. Yatırım programını 28 eyalette merkezi hükümetle birlikte FICCInın yönlendirdiğini anlatan Sharma, "Türkiye bizim için çok önemli bir konumda bulunuyor. İki ülke arasında Hindistan lehine bir ticaret var. Bunun dengeye oturması için Türk işadamlarını Hindistan adavet ediyoruz" diye konuştu.
     Hint - Türk İşadamları Derneği (ITBA) Başkanı Mehmet Ali Şeker ise 2002 yılından bu yana Hindistanda Türkiyeyi tanıtıcı faaliyetler yürüttüklerini söyledi.
     Açılış konuşmalarının ardından Hindistandan gelen 24 firmanın temsilcileri ile Türk işadamları arasında ikili görüşmelere geçildi.
    
     Muhabir: Ali Rıza Karasu
     Yayıncı: Serdar Yılmaz

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER