Tuz Gölü Doğalgaz Depolaması Projesi

Tuz Gölü Doğalgaz Depolaması Projesi -Tuz Gölünün altına yılda 1 milyar metreküp doğalgaz depolanmasını sağlayacak proje kapsamındaki 12 kuyudan ilkinde sondaj çalışması törenle başladı -Çin Büyükelçiliği Özel Sekreteri Guangyao:


AKSARAY (A.A) - Tuz Gölünün altına yılda 1 milyar metreküp doğalgaz depolanmasını sağlayacak Tuz Gölü Doğalgaz Depolaması Projesi kapsamındaki 12 kuyudan ilkinde sondaj çalışması törenle başladı.
     Çinli TTC firması ve BOTAŞın ortaklığında Aksarayın Sultanhanı ilçesi ile Konyanın Karapınar ilçesi arasındaki bölgede açılacak kuyunun sondaj açma töreninde konuşan BOTAŞ Proje Müdürü Gazi Dülger, yer altı depolarının özellikle arz güvenliğinin sağlanması açısından önemli olduğunu söyledi.
     BOTAŞ bünyesinde Türkiyede yıllık 40-45 milyar metreküp doğalgaz kullanıldığını dile getiren Dülger, Bunun belli bir bölümünün yer altında depolanması, özellikle kış ayları için zorunluluk haline geldi. Batılı ülkelerde bu oran, kullanım miktarının yüzde 20-30una tekabül ediyor. Bizde ise yüzde 5 seviyesinde... Yıllık tüketimin 40 milyar metreküp olduğu düşünülürse, bizim en az 4 milyar metreküp doğalgazı depolamamız gerek. Burada açacağımız tesis başlangıçta yılda 1 milyar metreküp doğalgazı depolayabilecek. Biz bunu 4 milyara çıkarmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 8 yıl sürmesi planlanan projemiz 2019 yılında tamamlanmış olacak diye konuştu.
    
     -Çin, Türkiyenin 4. büyük ticari ortağı-
    
     Çin Büyükelçiliği Özel Sekreteri Zhu Guangyao ise 2012nin ilk 3 çeyreğinde iki ülkenin toplam ticaret hacminin 17.62 milyar doları bulduğunu belirtti.
     Çinin Türkiyenin en büyük 4. ticari ortağı olduğuna dikkati çeken Guangyao, şunları kaydetti:
     Aynı zamanda Çin, Türkiyenin en fazla ithalat yaptığı ülkeler arasında 2. sırada geliyor. Çinli firmaların Türkiyedeki müteahhitlik hacmi ise 10 milyar doları buldu. Türk hükümeti, 2012 yılında enerji ve altyapı sektörlerine 17 milyar dolarlık yatırım planlıyor. Çin, bu iki sektörde güçlü ve deneyimli bir ülkedir. Teknik, tesis ve eleman konusunda büyük avantajlara sahip. Bu nedenle bugün açılışını yaptığımız bu tesis, stratejik bir öneme sahip ve iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesinde önemli rol oynayacak.
     Konuşmaların ardından açılacak kuyuya ilk sondaj, protokol üyelerinin kurdeleyi kesmesiyle başlatıldı.
     Proje kapsamında Kızılırmaktan 125 kilometre uzaklıktaki borularla getirilen tatlı su, yerin 1,5 kilometre altında bulunan tuz katmanına basılacak. Tuz tabakasının erimesiyle elde edilecek, her biri 630 bin metreküplük 12 kuyuda yılda 1 milyar metreküp doğalgaz depolanması planlanıyor. Tuzların eritilmesiyle oluşan tuzlu su ise Tuz Gölüne aktarılarak gölün doğal dengesine kavuşması sağlanacak.
    
     Muhabir: Muzaffer Çağlıyaner / Murat Aslan
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Tuz Gölü Doğalgaz Depolaması Projesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER