Yarım kalan eğitimlerine, nakille yeniden kavuşuyorlar

Yarım kalan eğitimlerine, nakille yeniden kavuşuyorlar -Böbrek ve karaciğer nakli bekleyen eğitim çağındaki çok sayıda genç, diyaliz tedavisi için bırakmak zorunda kaldıkları eğitimlerine, yapılan nakillerle yeniden devam ediyorlar -


ERZURUM (A.A) - Ayşe Yıldız - Diyaliz tedavisi gören eğitim çağındaki çok sayıda genç, yarım kalan eğitimlerine, yapılan nakillerle yeniden kavuşuyor.
     Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri İç Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Uyanık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, diyaliz tedavisi gören böbrek hastası gençlerin, yaptıkları nakillerle eğitimlerine yeniden devam ettiklerini söyledi.
     Böbrek naklinin, böbrek yetmezliğinde en etkili tedavi yöntemi olduğunu vurgulayan Uyanık, kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda ilk tedavi yöntemi olarak böbrek naklini uyguladıklarını ifade etti.
     Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezinde yaklaşık 7 yılda 130 hastaya nakil yaptıklarını anlatan Uyanık, Hastalarımız nakil olduktan sonra hayatlarından çok memnunlar. Biz bütün böbrek yetmezliği olan hastalarımıza ilk tedavi yöntemi olarak böbrek naklini öneriyoruz dedi.
     Böbrek hastalarının diyaliz tedavisi gördüğünü anımsatan Uyanık, şunları kaydetti:
     Diyaliz tedavisi, eğitimi oldukça fazla etkileyen bir tedavi yöntemidir. Nakilden sonra gençlerimiz eğitimlerine devam etme şansı yakalıyor. Böbrek nakli yapıldıktan çok kısa bir süre sonra hastalarımız tamamen normal hayatına dönebiliyor. Hem eğitim konusunda hem diğer konularda nakil olan kişi çok daha rahat hareket edebiliyor. Bütün konularda olduğu gibi eğitim konusunda da nakil, diğer tedavi yöntemlerine göre çok tercih edilen bir yöntemdir. Çocuk hastalarımız, genç hastalarımız da var. Nakil yapıldıktan sonra eğitimlerine gayet güzel bir şekilde devam ediyorlar.
     Gençlerin yarım kalan eğitimlerine, yaptıkları nakillerle yeniden kavuştuklarını vurgulayan Uyanık, Nakillerle güzel örnekler yaşadık. Lise okuyan hastamız vardı. Böbrek nakli yapıldı. Ondan sonra üniversite sınavına girdi, kazandı. Şu anda da üniversiteden mezun olacak. İnşallah iş hayatında da başarılı olur diye konuştu.
    
     -Komşu ülkelerden de büyük talep var-
    
     Hasta diyaliz tedavisini aksattığı zaman çeşitli problemlerle karşı karşıya kaldığına dikkati çeken Uyanık, şöyle devam etti:
     İki çeşit diyaliz tedavi yöntemimiz var. Biri normal diyalize bağlı tedavi görüyor. Diğer tedavi yöntemimiz ise periton diyaliz yöntemimizdir. Bunda hasta günde 4 sefer, diyalizat adı verilen sıvıyı karnının içine veriyor. Bu da zor bir tedavi yöntemi, en az yarım saat sürüyor. Bu tedavi yöntemlerini nakille kıyasladığımız zaman, naklin hayat standartlarına etkisi çok daha olumlu yönde. Bir kere nakil olduktan sonra hasta diyaliz derdinden kurtulmuş oluyor. Tabii hasta, çok daha kaliteli bir şekilde yaşamını sürdürüyor.
     Uyanık, Nakil yapılan hastaların, diyaliz tedavisi gören hastalara göre hayatta kalma oranı çok daha yüksek. Diyaliz hastalarında çeşitli kalp damar hastalıkları, diğer hastalıkların görülme ihtimali yüksek ifadelerini kullandı.
     Türkiyenin yanı sıra komşu ülkelerden de böbrek ve karaciğer nakli için büyük talep olduğunu vurgulayan Uyanık, Azerbaycandan, Orta Asyadan gelen hastalarımıza da nakiller yaptık. Nakillerimiz artarak devam ediyor dedi.
     Böbrek nakli yapılan hastalardan Erkan Çiftçi de Erzincan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinde okuduğunu belirterek, 7,5 yıldır haftada üç kez, dörder saat diyaliz tedavisi gördüğünü belirterek, yeniden sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.
     Kendini iyi hissettiğini ifade eden Çiftçi, Hani insan bir kez dünyaya gelir derler ya... Ben böbrek nakliyle ikinci kez dünyaya geldim. Artık sağlıklıyım. Çok farklı bir hayat beni bekliyor. Üniversitesiyi rahatlıkla bitirebileceğim. İnşallah hayalim olan öğretmenlik mesleğini yapacağım dedi.
    
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Yarım kalan eğitimlerine, nakille yeniden kavuşuyorlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER