Komplo varsa, kime?
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Çarşamba, Nisan 20 2011
Çoğu BDP ekseninde olan 12 bağımsız adayın veto edilmesi, seçime giden Türkiye gündemine bomba gibi düştü.
Bomba, YSK'da imal edildi.
Gerekçe olarak, Anayasa'da yer alan "seçilme" şartlarının bulunmaması gösterildi. Veto edilenlerden ikisi (Kışanak ve Tuncel), bu dönem milletvekili idi, onlar dün neden görülmedi soruları açıkta kaldı. İki kişi (Türk ve Tuğluk) için de, Anayasa değişikliği ile siyasi yasaklılık ortadan kalkmıştı, onlar nasıl listeye dahil edildi anlaşılamadı.
Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, "Demokratik vicdanın kabul edeceği bir karar değil. Karar parlamentonun misyonunu zayıflatmıştır. YSK kararını yeniden gözden geçirmelidir" diyerek kamuoyu vicdanını dile getirmiş oldu.
Vicdanlar tepkili.
Konu, Doğu-Güneydoğu ile bağlantılı olunca, vicdanlardaki kanamadan öte bir durum ortaya çıkıyor: Gerilimin beslenmesi...
"Boykot"a kadar uzanan, "İşte görüyorsunuz, Kürt siyasetinin önü kesiliyor, herkese dağın yolu gösteriliyor" yorumlarına kadar uzanan tepkilere bakınca, seçim sürecine gerçekten bir bomba bırakıldığı muhakkak.
Belki BDP camiası, bu işin sorumluluğunu AK Parti'ye, hükümete yıkmayı "siyaseten" kendi çıkarına görebilir ama olayın hükümet ve AK Parti için de "belalı" bir nitelik taşıdığından kuşku yok. Hatta bu tür tavırların, bölgede "gerilim"i siyasi bir yöntem olarak kullanmayı tercih eden BDP cenahına siyasi malzeme hazırlamasından bile söz edilebilir.
Doğru, bağımsız adayın yerine başkasını ikame etmek mümkün değil. Dolayısıyla veto edilenler Kürt siyaseti için önemli isimlerse -ki öyledir- bir kayıp söz konusu.
Ama BDP'nin bağımsız aday sayısı 61'di. YSK'nın yaktığı ateşle, siyasal Kürtlük bilincinin daha da bilenmiş olması ve doğacak öfkenin oya dönüşmesi imkânsız değildir. Dolayısıyla, Kürt siyaseti vetoyu, mağduriyet hanesinden artıya dönüştürebilir.
Ama bu gelişmenin, bir ölçüde hükümete, gerçekte ise "Kürt sorunu"nda negatif siyasi bilinçlenmeyi derinleştireceği gerçeği ile Türkiye'ye bedel ödeteceği muhakkak.
YSK önemli bir kurum. Seçimlerin yargı g
Bu haberler de ilginizi çekebilir

ŞERİF ALİ TEKALAN

KADİR GÜRCAN

ABDULLAH AYMAZ

KEMAL GÜLEN







