AKP'nin bir kurucusu daha 'hayır' diyeceğini açıkladı

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Salı, Ocak 31 2017
AKP'nin bir kurucusu daha referandumda "HAYIR" oyu kullanacağını açıkladı. Eski milletvekili ve AKP kurucu Ankara İl Başkanlığı'nı yapmış Ersönmez Yarbay, Başkanlık Sistemi'ne karşı olduğunu ve referandumda "HAYIR" diyeceğini söyledi. AKP kurucularından Abdüllatif Şener ve Ertuğrul Yalçınbayır bir süre önce milletvekillerine anayasa teklifini geri çekmeleri ya da ‘hayır’ oyu vermeleri konusunda çağrıda bulunmuştu.
AKP'nin bir kurucusu daha 'hayır' diyeceğini açıkladı
AKP'nin bir kurucusu daha "HAYIR" diyeceğini açıkladı

Ersönmez Yarbay, AKP’nin kurucu Ankara İl Başkanlığı'nı ve Milletvekilliği yapmış bir isim. Bir süreden beri aktif bir görevde bulunmasa da parti üyeliği devam ediyor. Başkanlık Sistemi'ne karşı olduğunu ve referandumda “hayır” diyeceğini açıklayan Yarbay, Anayasa değişikliğine yönelik itirazlarını ve referandum sürecini Birgün'den Sebahat Karakoyun'a anlattı. Yarbay, “İslam ülkelerinde biat kültürü nedeniyle başkanlık sisteminin kötü yürütüldüğünü düşünüyorum. Türkiye gibi ülkelerde yetki tekelleşmesinin olmaması, yetkilerin olabildiğince paylaşılması lazım” diyor.



Başkanlık sistemiyle ilgili anayasa değişikliğine yönelik eleştirilerinizi daha önce de dile getirdiniz. Temel karşı çıkış noktalarınız neler?

Getirilmek istenen sistem ABD’deki başkanlık sistemi ya da Fransa’daki yarı başkanlık sistemi değil. Türkiye’ye özgü bir sistem getirilmek isteniyor. İslam ülkelerinde başkanlık sisteminin biat kültürü nedeniyle kötü yürütüldüğünü düşünüyorum. Şeyhler uçmuyor, müritler şeyhleri uçuruyor. Başkan ne kadar iyi, doğru bir insan olursa olsun etrafındakilerin başkanı yoldan çıkaracaklarını, yanlış yönlere sevk edeceklerini düşünüyorum. Türkiye gibi ülkelerde yetkilerin olabildiğince paylaşılmış olması lazım. Yetki tekelleşmesinin olmaması lazım. Türkiye’de bağımsız ve tarafsız bir yargı olmalıdır. 15 üyeli AYM’nin 12 üyesinin cumhurbaşkanı atadığı zaman yargı bağımsızlığını ve tarafsızlığından söz edilemez. Bu sistemle Meclis, yasama işlevsiz hale gelecek. Bu sistem Türkiye’ye fayda getirmez.

Türkiye değişiklik gerçekleşirse nasıl bir tabloyla karşı karşıya kalır?

Bir kere bu sistem kabul edilirse Türk

Bu haberler de ilginizi çekebilir