CHP'li Gaytancıoğlu: Tarımı ve hayvancılığı bitirirseniz terör de gelir, göç de

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Pazartesi, Ocak 11 2016
CHP Edirne Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu üyesi Okan Gaytancıoğlu, Türkiye'deki tarım politikalarını eleştirdi. Gaytancıoğlu, "Türkiye'yi tarım yapamaz hale getirirseniz, dışarıdan 'saman' ithal edecek pozisyona getirirseniz, hayvancılığı bitirirseniz doğu ve güneydoğuyu boşaltırsanız terör de gelir, göç de gelir" dedi.
CHP Edirne Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu üyesi Okan Gaytancıoğlu, Türkiye'deki tarım politikalarını eleştirdi. Gaytancıoğlu, "Türkiye'yi tarım yapamaz hale getirirseniz, dışarıdan 'saman' ithal edecek pozisyona getirirseniz, hayvancılığı bitirirseniz doğu ve güneydoğuyu boşaltırsanız terör de gelir, göç de gelir" dedi.

Türkiye'de Tarım Öğreniminin 170. Yıldönümü nedeniyle Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlık Konferans Salonu'nda bir program gerçekleştirildi. Burada açılış konuşmalarını yapan Okan Gaytancıoğlu, Türkiye'deki tarım politikalarını eleştirdi. Türk tarımının temelinde yapısal sorunların olduğunun altını çizen Gaytancıoğlu tarımda ve eğitimde bir politika oluşturamadıklarından yakındı.

Gaytancıoğlu, şunları kaydetti: "Ziraat Fakültesi'ne girdiğim 1984 yılında Türk tarımının ciddi sorunları var diyorduk. Bu sorunların temelinde yapısal sorunlar var diyorduk. Hala bu yapısal sorunlar devam ediyor. Benim seçildiğim Keşan ilçesi Türkiye'nin en kirli havası olan yerlerinden biri. Bir ziraat mühendisi olarak konuyu mutlaka tarıma getirmemiz gerektiği için dün bir sempozyumda konuya şöyle başladım. 5 milyon hektar alanı boş bırakırsanız. Türkiye'yi tarım yapamaz hale getirirseniz. Dışarıdan 'saman' ithal edecek pozisyona getirirseniz. Kırsalı boşaltırsanız İstanbul'un Ankara'nın İzmir'in nüfusunu çoğaltırsanız varoşlarla insanları yerleştirirseniz ve plansız kentleşme oluşturursanız, tabii ki hava kirliliği olur. Bu Keşan için de olur, Ankara için de olur. Türkiye bir tezatlar ülkesi yani her şeyimiz var ama ithalat yapıyoruz. Anadolu bir 'gen' bankasıdır. Biz ciddi tarımsal potansiyeli olan bir ülke iken neden ithalat yapıyoruz? Ciddi manada ihracat potansiyelimiz de var bununla da övünüyoruz. Türkiye bitkisel yağ ihracatında tekstil ihracatında ön sıralarda bunların hammaddesi tarım. Ama baktığımızda bunların hammaddelerini ithal ediyoruz. Demek ki politika oluşturamıyoruz ve maalesef aynı politikayı eğitimde de oluşturamadık."

Ziraat fakültelerinin

Bu haberler de ilginizi çekebilir