Davutoğlu'ndan 'Rus turistlere iyi davranalım' çağrısı


Başbakan Ahmet Davutoğlu, turizmi canlandırmak için hükümetin aldığı bir dizi eylem planını açıkladı. Rusya ile yaşanan gerilimden dolayı Rus turistlerin sayısında bir azalma beklemediklerini kaydeden Davutoğlu, "Ben eminim, Rus turistler bir şekilde yeniden yollarını bulacak. Halkımıza bir kez daha seslenmek istiyorum. Hangi ülkeyle sorun yaşarsak, o ülkenin halkına daha da iyi davranalım ki ne kadar misafirperver olduğumuzu bir kez daha görsünler." dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 2016 Acil Turizm Eylem Planı'nı açıkladı. Hükümetin aldığı 9 maddelik eylem planı açıklamasının ardından soruları cevaplayan Davutoğlu, turist sayısında panik havasının söz konusu olmadığını ifade ederek, "Ön alıcı tedbirler alıyoruz. Şimdiden turizm sektörüne destek veriyoruz, bu konuda turizmde herhangi bir daralma beklemiyorum. Türkiye'ye dönük bir kara propaganda yürütülüyor. Bu yıl turizm faaliyetlerine yüksek ve özel bir bütçe ayırdık, tanıtım faaliyetlerini artıracağız. turizm sektörüne yapılacak desteğin maliyeti Maliye Bakanlığı'nın yedek ödeneğinden karşılanacak, ekonomiye ek yük teşkil etmeyecek. Bundan sonra hedef ülkeleri de değiştiriyoruz, Türkiye'nin birkaç ülkeye odaklı turizm yaklaşımı olmayacak." diye devam etti.

'RUS TURİSTLERE NE KADAR MİSAFİRPERVER OLDUĞUMUZU GÖSTERELİM'

Rus turistlerin gerilimden etkilenmeyeceğini savunan Davutoğlu, Rus turistleri konusunda vatandaşlara bir de çağrıda bulundu. Davutoğlu, "Rus turistler Türkiye'ye bir anda gelmediler. Geldiler, gördüler, sevdiler ve yeniden geldiler. Bundan 10 sene önce buraya çocukken gelen bir Rus çocuk, şimdi genç olarak geliyor. Bu durumu tek bir siyasi kararla değiştiremezsiniz. Ben eminim, Rus turistler bir şekilde yeniden yollarını bulacak. Halkımıza bir kez daha seslenmek istiyorum. Hangi ülkeyle sorun yaşarsak, o ülkenin halkına daha da iyi davranalım ki ne kadar misafirperver olduğumuzu bir kez daha görsünler." diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu'nun açıkladığı 2016 Acil Turizm Eylem Planı çerçevesinde alınan tedbirler şu şekilde:

-Tüm ülkelerden turist getiren A Grubu seyahat acentasına uçuş başı destek verilecek. 1 Nisan- 31 Mayıs arasında tüm ülkelerden turist getiren A Grubu seyahat acentasına uçuş başı 6 bin dolar destek verilecek. Destek verilecek havalimanları Alanya Gazipaşa, Antalya, Muğla Dalaman, Muğla Bodrum, İzmir Adnan Menderes ve Zafer Havalimanı'nda tüm dünyadan gelecek olan turistlere uygulanacak.

-Türkiye'ye turist getiren A Grubu seyahat acentalarına kredi garanti fonu teminatı ile kredi kullanma imkanı getirilecek. Bu destekten yararlanan firmalar için turist getirecek ülke 13ten 26'ya çıkarıldı. En az 400 bin turist getiren seyahat acentalarına 100 bin TL'ye kadar kredi kullanma hakkı tanınacak.

-İhtiyaç durumunda düzenleme ve denetleme kurulu tarafından kurul kararı alınması olacak. Kredilerin geri dönüşünde sorun olursa yeniden yapılandırılmaya gidilecek.

-Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan onaylı deniz turizmi tesislerini Ekonomi Bakanlığı'ndan destek verilecek. Yat limanları, rıhtım iskeleler için yasal düzenlemeyi daha işler hale getirilecek.

-Konaklama ile deniz turizmi tesislerinden bir önceki yıl 750 bin dolar döviz getirenler 'ihracatçı' sayılacak. 1 milyon dolar şartını 750 bin dolara indirildi. Ayrıca deniz turizmi tesisleri de yararlanacak. Yurt dışı fuarlara katılım desteğinden istifade imkanı sağlanacak.

-Çevreye duyarlı tesislere su, atık su gibi bedeller için en düşük tarife uygulanacak.

-Bakanlık tahsisli konaklama tesislerinden alınan kira bedelleri 2016 yılı ödemeleri ertelenmesi 3 eşit taksit şekilde ödenmesi şeklinde yardımcı olunacak.

-Acil Eylem Planı Destek Paketi hızlıca hayata geçirilecek.

-Sektöre 255 milyon liralık hibe desteği sağlanacak.
CİHAN
<< Önceki Haber Davutoğlu'ndan 'Rus turistlere iyi davranalım' çağrısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER