Depremin ardından Adıyaman'da son durum nasıl?

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Cuma, Şubat 17 2023
Depremin 11. gününde Adıyaman'da artık arama kurtarma çalışmaları büyük oranda tamamlanırken, enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor. Depremzedeler ise çadırlarda zorlu şartlarda hayata tutunmaya çalışıyor.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin en fazla etkilediği yerler arasında Kahramanmaraş ve Hatay'dan sonra Adıyaman kenti geliyor. DW Türkçe, depremin 11. gününde Adıyaman'da deprem bölgesini gezdi. Kentte şu ana kadar 3 bin 893 binanın yıkıldığı tespit edildi. Özellikle kentin ana merkezini oluşturan ve valiliğin de bulunduğu Atatürk Bulvarı'nın iki yakasındaki çok katlı binaların yıkıldığı görülüyor.

Kentte yalnızca 9 enkazda ölen vatandaşları çıkarma işlemi sürüyor. Adıyaman genelinde yaklaşık 4 bin 600 kişinin öldüğü, 17 bin kişinin yaralandığı öğrenildi. Köylerde ise bin 200 ahırın yıkıldığı bildirildi.

Enkaz kaldırma çalışması sürüyor

Adıyaman'da arama kurtarma çalışmaları büyük oranda tamamlandı. İş makinaları, artık enkaz kaldırma işlemlerine başladı. Kamyonlarla enkazlar, kent dışında belirlenen bir noktaya götürülüyor. Enkaz kaldırma sırasında zaman zaman hayatını kaybeden depremzedelerin cansız bedenlerine ulaşılıyor.

Ancak Atatürk Bulvarı'nın çevresinde kentin iç mahallelerine doğru gidildikçe buradaki enkazlara müdahale edilmediği görülüyor. Enkaz altındaki kimsenin olmadığı belirlenen binalara "kontrol edilmiştir" notu düşülmüş durumda.

Adıyamanlılar kenti terk etti

Merkez nüfusu 350 bin olan Adıyaman'da halkın büyük bölümü çevre illere veya ilçelerdeki yakınlarının yanına taşınmış durumda. Merkezde yalnızca yaklaşık 40 bin kadar nüfus kaldığı bildirildi. Gece olduğunda ise Adıyaman sokakları karanlığa gömülüyor ve sessizlik bütün kentin üzerine çöküyor. Kentte polisin yanı sıra asker de ara sokaklarda sabaha kadar güvenliği sağlıyor.

Çadırlarda zorlu yaşam

Depremde kurtulanlar ise hayatlarını çadırlarda sürdürmeye çalışıyor. Adıyaman'da şehir stadının yanı sıra üniversite stadyumunda da AFAD tarafından çadırkent kurulmuş durumda. Yine şehir merkezindeki bazı okul bahçeleri ile ara sokaklarda da çadırlar kurulmuş durumda.

Ancak A

Bu haberler de ilginizi çekebilir