[Dr. Selim Koç] Hani merhametiniz, öfkenizi aşmıştı?
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Salı, Nisan 5 2022
Allah varlıkları yarattığı zaman, kendi katında arşın üstünde bulunan kitabına 'Rahmetim, gerçekten gadabıma galiptir.' diye yazmıştır."
DR. SELİM KOÇ
Geçtiğimiz yıllarda asrın lideri Recep Tayyib, Muğla mitinginde "Biz zulümle emrolmadık, biz gazapla emrolmadık, biz rahmetle emrolunduk rahmetle. Biz rahmet için geldik, gazap için değil. Bizim rahmetimiz gazabımızı aşacaktır inşallah." demişti. Bu sözün aslı bir kudsî hadis idi. Hadis-i şeriften yaptığı alıntı ve uyarlamayla Allah Resûlü’nün sözlerini politika malzemesi haline getirmişti.
Sözün aslı
Allah Resûlü (sallallahu aleyhi vesellem)'den Hz. Ebû Hüreyre'nin rivayet ettiği hadis şöyledir: "Allah varlıkları yarattığı zaman, kendi katında arşın üstünde bulunan kitabına 'Rahmetim, gerçekten gadabıma galiptir.' diye yazmıştır." Hadisin bir başka rivayeti ise "Rahmetim, gadabıma üstün geldi." ve "Rahmetim, gadabımı aştı." şeklindedir. (Bu rivayetler için bkz. Buhârî, Tevhid 15, 22, 28, 55; Bed'ul-Halk 1; Müslim, Tövbe 14-16)
Dolayısıyla hadiste Peygamber Efendimiz, "Rahman" olan Rabbimizin rahmetinin enginliğini anlatırken onun gadabına galip geldiğini belirtir. "Burada geçen rahmet, sevabın kula ulaştırılmasını anlatır. Gadap, kulun hak etmesi sonucu Allah tarafından cezalandırılması demektir. Allah'ın rızası da gadabı da irade sıfatıyla ilgilidir. İtaatkâr kuluna sevap vermek dilerse, buna rıza, asi kuluna azab vermek dilerse, buna da gadap denilir. Rahmetin öncelik ve üstünlüğünden maksat, onun çokluğu ve yaygınlığıdır." (Hadisin daha geniş şerhi için bkz. Yaşar Kandemir, İ. Lütfi Çakan, Raşit Küçük Riyazus-Salihîn Tercemesi, https://www.islamveihsan.com)
Şimdi bu hadisin cümlelerini alıp, aciz, fakir, fani ve kuvveleri yönüyle sınırlı bir insanın bu ilahî vasıfları kendine yakıştırması kişinin haddini aşması olduğu gibi, itikadî açıdan bir dengesizlik ve Allah'a karşı da büyük bir saygısızlıktır. Politik emellerine ulaşmak için her şeyi mubah gören bir z
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Amerika rüyasını bitiren karar: Trump 36 yıllık vize uygulamasını kaldırıyor2.Cem Küçük de battı: Ayakkabı firması ekonomik krize direnemedi3.Düşen uçak ile kule arasındaki son konuşmalar netleşti! İşte o anlar!4.AKP'li Şamil Tayyar'ın dediği çıkacak mı?5.Gözaltına alınmaktan kurtulamadı: Özel laboratuvara test yaptırmıştı!
6.Kara para soruşturması saraya uzandı: Erdoğan'ın danışmanı şüpheli olarak...7.TBB Başkanı Sağkan'dan Sadettin Saran tepkisi: 'Hukuka aykırı'8.11. Yargı paketi tamam 50 Bin Mahkuma af geliyor: Siyasiler hariç9.Adli Tıp sonuçları pozitif çıkan Sadettin Saran özel bir laboratuvara test verdi!10.Bahçeli'nin düşen uçakla ilgili şüphesi ne? 'Böyle bir dönemde düşündürücü...'

SAFVET SENİH

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL

HÜSEYİN ODABAŞI

ABDULLAH AYMAZ
ÇOK OKUNAN HABERLER

Amerika rüyasını bitiren karar: Trump 36 yıllık vi...

Cem Küçük de battı: Ayakkabı firması ekonomik kriz...

Düşen uçak ile kule arasındaki son konuşmalar netl...

AKP'li Şamil Tayyar'ın dediği çıkacak mı?

Gözaltına alınmaktan kurtulamadı: Özel laboratuvar...


