İskoçya bağımsızlık referandumuna hazırlanıyor

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Pazartesi, Eylül 13 2021
Brexit referandumunda Avrupa Birliği'nde kalma yönünde oy kullanan İskoçlar, Büyük Britanya'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan etmek istiyor.İngilizlerin Brexit tercihi nedeniyle AB'den ayrılmak zorunda kalan İskoçya, bir süredir bağımsızlık referandumu yapılmasını talep ediyordu.
İskoçya bağımsızlık referandumuna hazırlanıyor
Euronews Türkçe'nin haberine göre İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, Covid-19 krizinin izin vermesi halinde 2023 sonunda bağımsızlık referandumuna gitmeyi planladıklarını söyledi.Sturgeon, lideri olduğu İskoç Ulusal Partisinin (SNP) sonbahar konferansının kapanış konuşmasını yaptı.

Konuşmasında Birleşik Krallık'ı kuzeybatı Avrupa ülkeleriyle kıyaslayan Sturgeon Danimarka, İrlanda, Avusturya, Norveç, Finlandiya ve daha birçok ülkenin Birleşik Krallık'tan daha çok eşitlik, daha az yoksulluk daha yüksek üretkenlik, daha iyi yaşam standartları, daha güçlü kamu finansmanı ve daha iyi emeklilik koşullarına sahip olduklarını belirtti.

Bağımsızlığın İskoçya'da da işe yarayacağını savunan Sturgeon önlerinde bazı zorluklar olabileceğini kabul ederek, "Soru şu, hangi seçenek? Bağımsız olmak mı, İngiltere hükümeti tarafından yönetilmek mi?" diye sordu.

İskoçya'nın bir Avrupa Birliği üyesi olarak Birleşik Krallık'tan yedi kat büyük ekonomiye sahip bir pazarda eşit muamele görmek istediğinin alını çizen Sturgeon pandemi hız kestikçe İskoçya'nın geleceğine dair karar zamanının geleceğini belirtti.

Çatışma değil iş birliği anlayışıyla İskoç halkının demokratik isteklerine saygı istediğini aktaran Sturgeon, 2014'te olduğu gibi İngiltere ve İskoçya'nın bir referandum konusunda anlaşmaya varmasını umduğunu kaydetti ve "Demokrasi galip gelmeli ve gelecektir de" ifadesini kullandı.

Bağımsızlık yolunda Sturgeon'ın önündeki seçenekler neler?

Yeni bir bağımsızlık referandumu düzenlemek için İngiliz Parlamentosundan izin almak gerekiyor.

Ancak 2014'te düzenlenen bağımsızlık referandumunda hayır oyunun galip gelmesi sonrasında her türlü yeni oylama teklifine karşı olduklarını kesin bir dille belirten İngiltere Başbakan

Bu haberler de ilginizi çekebilir