İstanbul Sözleşmesi için çifte dava

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Pazartesi, Mart 29 2021
AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı yargıya taşındı. Hem CHP hem de DEVA Partisi çekilme kararının iptali için Danıştay'a başvurdu.
İstanbul Sözleşmesi için çifte dava
CHP ve DEVA Partisi İstanbul Sözleşmesi'ni fesheden Cumhurbaşkanı kararının iptali için Danıştay'a başvurdu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, kararın iptali için Danıştay'a başvurduklarını duyurdu. TBMM’de oy birliğiyle kabul edilen İstanbul Sözleşmesi’nden idari kararla çıkılamayacağını belirten Nazlıaka "Sözleşmenin TBMM iradesi yok sayılarak feshedilmesi mümkün değildir” dedi.

Cumhuriyet'in haberine göre sözleşmenin fesih girişimini ‘gece yarısı operasyonu’ ile öğrendiklerini kaydeden Nazlıka, “Tek cümlelik karar ne gerekçe ne açıklama içeriyor. Erdoğan iktidarı döneminde en az 7 bin 500 kadın sırf kadın oldukları için katledildi. Tanımadığımız fesih kararı üzerinden 12 saat bile geçmeden 6 kız kardeşimiz daha yaşamdan koparıldı. İşte bu yüzden İstanbul Sözleşmesi, kadınların can simididir demesine devam edeceğiz. Bizim Cumhuriyet Halk Partisi ailesi olarak İstanbul Sözleşmesi'nin Türkiye Cumhuriyeti bakımından feshine dair Cumhurbaşkanı kararına ilişkin tavrımız çok nettir: Bu karar yok hükmündedir!” ifadelerine yer verdi.

İstanbul Sözleşmesi’nin fesihini haklı çıkarmaya çalışan gerekçeler sunulmaya çalışıldığını dile getiren Nazlıaka, "Sözleşmeden büyük çoğunluk rahatsız diyorlar. Ağustos 2020’de yapılan araştırmaya göre bu oran yüzde 7" dedi. Nazlıaka gerekçe olarak sunulan diğer söylemlere de şöyle yanıt verdi: " ‘Sözleşmeye dünyanın her yerinde tepkiler var’ diyorlar. Sadece Avrupa’da değil, dünya genelinde bu sözleşme ‘altın standart’ olarak kabul edilmektedir. ‘Sözleşme yüzünden kadının beyanı esastır diye erkekler hapse atılmaktadır’ diyorlar. Sözleşmede, kadının beyanı ile verilen tek karar tedbir kararıdır. Kadının beyanının tutarlılığı gibi birtakım kriterler göz önünde tutular. ‘Sözleşme boşanmaları artırıyor’ diyorlar. Sözleşmede evlenme ya da boşanmaları teşvik edici hiçbir madde bulunmamaktadır. ‘Sözleşme şidde

Bu haberler de ilginizi çekebilir