Kanada'da mahkeme, peçe yasağını askıya aldı
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cumartesi, Aralık 2 2017
Quebec'te ekim ayında yasalaşan peçe yasağı, Yüksek Mahkeme tarafından geçici olarak askıya alındı
Kanada’nın Quebec eyaletinde geçen ekim ayında yasalaşan peçe yasağı, uygulama ilkelerinin belirlenmediği gerekçesiyle Eyalet Yüksek Mahkemesince askıya alındı. 'Bill-62' olarak bilinen peçe yasağına karşı Quebec Eyalet Yüksek Mahkemesinde açılan dava sonuçlandı.
Davaya bakan Hakim Babak Barin, yasanın "kamu hizmetlerini alan herkesin yüzlerini ortaya çıkarmalarını" gerektiren 10. maddesinin askıya alındığını açıkladı.
Mahkemenin kararında, hükümetin, peçe kullanımının üzerindeki kısıtlamaların uygulamada nasıl yürüyeceğini belirleyen kriter ve kuralları belirlemediği ve bu yüzden 10'uncu maddenin yürürlüğe giremeyeceği belirtildi.
'KARARDAN MEMNUN DEĞİLİZ'
Quebec Eyaleti Başbakanı Philippe Couillard, karara ilişkin açıklamasında, karardan memnun olmadıklarını belirterek "Hakim, bizden dini istekleri yerine getirme kriterlerini yayınlamamızı istiyor ki bu zaten yapacağımız bir şey. Kararda, yasanın insan haklarına aykırı olduğu ya da herhangi bir anayasal aykırılığı bulunduğu konusunda bir ibare yok. Karara itiraz edip etmeyeceğimize, Adalet Bakanlığımızın incelemesi sonrası karar vereceğiz." ifadelerini kullandı.
Öte yandan Eyalet hükümetinin, yasanın uygulama kriterlerini 2018 yaz aylarından önce hazır edemeyeceği kaydedildi.
Kanada’nın Quebec Eyalet Parlamentosunda geçen ekim ayında yapılan oylamada Bill-62 sayılı kanun tasarısı oylanmış ve eyalette kamuya ait alanlarda Müslüman kadınların kamu hizmetlerini kullanmak için yüzlerini örten peçe ve benzeri örtüleri takmaları yasaklanmıştı.
Yasa ile kamuda çalışanlar ile resmi dairelerden hizmet almak isteyen Müslüman kadınların peçe veya başka bir şeyle yüzlerini kapatmalarına yasak getirilmiş, son anda yapılan değişiklikle belediye otobüsleri
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.İngiliz medyası yazdı: 'Trump, Grönland için orduya talimat verdi'2.Maduro'dan oğlu aracılığıyla ilk mesaj: 'Ben bir savaşçıyım'3.Zelenskiy: Rusya'ya karşı yeni "savaş operasyonları" hazırlığı içindeyiz4.Washington iki Rus vatandaşını serbest bıraktı5.Nefret operasyonu: 81 kişi gözaltına alındı
6.550'den fazla can kaybı, 11 bine yakın gözaltı... İran'da durum ağırlaşıyor7.Trump’tan İran'a sert mesajlar: 'Çok güçlü seçenekler var, harekete geçmemiz gerekebilir'8.Kasım Garipoğlu'nun şoförü itirafçı oldu: Elinde 25 kişilik ünlü listesi var9.Skandal iddia: Diyanet 1400 TÜGVA üyesinin umre masraflarını ödedi10.Bunaltıcı sıkıntılar

ABDULLAH AYMAZ

KADİR GÜRCAN

ŞERİF ALİ TEKALAN
ESRA BÜYÜKCOMBAK

HARUN TOKAK
ÇOK OKUNAN HABERLER

İngiliz medyası yazdı: 'Trump, Grönland için orduy...

Maduro'dan oğlu aracılığıyla ilk mesaj: 'Ben bir s...

Zelenskiy: Rusya'ya karşı yeni "savaş operasyonlar...

Washington iki Rus vatandaşını serbest bıraktı

Nefret operasyonu: 81 kişi gözaltına alındı


