Muz kolilerindeki kokaine kim(ler) neyin karşılığında göz yumuyor
Konuştuğumuz muz tüccarı sektörde 30’uncu yılını doldurmuş. 2010’a kadar Chiquita ve Del Monte gibi firmaların bölge temsilciliğini yürütmüş.
Kokain 10-15 yıl öncesine kadar kargo gemileriyle veya balıkçı tekneleriyle kaçırılıyormuş, meyvecilerin organize suçla pek ilgisi yokmuş. Yerel çeteler daha çok Afganistan’dan gelen eroini Avrupa’ya nakletmekle meşgulmüş.
Kokain devreye girince durum değişmiş. Tüccara göre meyveciler ve özellikle muz ithalatçılarının yasadışı işlere bulaşması, kokain kaçakçılığı için Türkiye’nin önemli bir bölge olarak seçildiği 2010’da başlamış.
Karteller konteyner piyasasını zaman içinde ele geçirmiş. Konteyner ve kolilerin kokain saklamaya uygunluğu, teknik kolaylıklar ve personelin rüşvete yatkınlığı nedeniyle özellikle muz ticareti tercih edilmiş.
Konuştuğumuz uzman ve gözlemcilere göre bu yolsuzluk düzeni sayesinde şu anda Kolombiya, Kosta Rika ve en çok da Ekvador kaynaklı kokain Atlantik üzerinden Türkiye’ye, Türkiye’den de Rusya, Kafkasya ve Basra Körfezi’ne ‘sürekli akıyor.’
‘Peker’den sonra yakalanan kokain miktarı arttı’
2021’de organize suç örgütü lideri Sedat Peker de yayınladığı videolarda AKP ve hükümet yetkililerinin Venezuela çıkışlı kokain kaçakçılığında aktif rol aldığını anlatmaya başladı. Peker’in videolarından sonra da Mersin limanında önce 1,3 ton, sonrasında 463 kilogram kokaine el konuldu.
Muz tüccarına göre, “Mersin’deki X-Ray cihazları konteynırdaki fili bile göremez. Kokainler ihbar sayesinde yakalandı.”
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar

ABDULLAH AYMAZ

KADİR GÜRCAN

ŞERİF ALİ TEKALAN
ESRA BÜYÜKCOMBAK

HARUN TOKAK

İngiliz medyası yazdı: 'Trump, Grönland için orduy...

Maduro'dan oğlu aracılığıyla ilk mesaj: 'Ben bir s...

Zelenskiy: Rusya'ya karşı yeni "savaş operasyonlar...

Washington iki Rus vatandaşını serbest bıraktı

Nefret operasyonu: 81 kişi gözaltına alındı


