Prof. Gutierrez: İspanya'da gazete baskınları en son Franco döneminde olmuştu

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Salı, Eylül 8 2015
İspanyol anayasa profesörü David Ortega Gutierrez, İspanya demokrasi tarihinde gazete baskını olmadığını, en son diktatör Franco döneminde bu tür olayların yaşandığını söyledi.
İspanyol anayasa profesörü David Ortega Gutierrez, İspanya demokrasi tarihinde gazete baskını olmadığını, en son diktatör Franco döneminde bu tür olayların yaşandığını söyledi.

Hukukçu ve aynı zaman bir politikacı olan Ortega, demokratik bir ülkenin otoriterliğe kaymaması için güçler ayrılığı ilkesinin temel olmakla birlikte basının önemine dikkat çekti.

Cihan Haber Ajansı'na konuşan Rey Juan Carlos Üniversitesi anayasa profesörü Gutierrez, İspanya'da Türkiye'deki gibi medyaya operasyon olup olmadığıyla ilgili soruya, "Demokrasi tarihinde, hayır. Ama Franco zamanında bazı gazeteler kötü günler geçirdi, baskın yaşadılar ve yasaklandılar. Ama demokrasiye geçildikten sonra hiçbir hükümetle böyle bir olay yaşandığını hatırlamıyorum." cevabını verdi.

BASIN, İÇİŞLERİ BAKANLIĞININ BASKISI ALTINDAYDI

1939-1975 yılları arasında İspanya'yı diktatörlükle yöneten Franco, basını İçişleri Bakanlığı aracılığıyla kontrol ediyordu. Emirlere uymayan gazetelerin genel yayın yönetmenleri işlerinden oluyor ve basın kartı iptal ediliyordu. Rejime saldırı olarak algılanan yayınlar yapıldığında ise gazeteye el konulabiliyordu. Bunlardan en akılda kalan örneği 1939'da basılan ve en konulan 'Heraldo de Madrid' ve 'El Liberal' gazeteleri olmuştu.

MEDYA SKANDALLARI YAYINLAMADIĞI ZAMAN OTORİTERLİK ÇOK KOLAY YÜKSELİR

Bir devletin otoriter rejime kaymaması için güçler ayrılığı ilkesinin önemine değinen Ortega, "Bu teoride çok basit ama pratikte zor. Bunu Montesquieu zaten icat etmişti: güçler ayrılığı ve hukuk devleti. Demokratik devletin 3 ayağı var: yasallık ilkesi, güçler ayrılığı ve hakların ilanı. Yasallık derken hepimiz kanun önünde eşitiz. Otoriterliğin önüne geçmek için güçler ayrılığı temeldir. Bunun yanı sıra bir takım temel haklar vatandaşı devlet karşısında korur. Otoriterliğe karşı bir diğer kilit nokta ise bilgi edinme hakkıdır. Basın güce karşıdır ve bir takım medya organlarının skandalları yayınlaması çok önemli. Bunlar işlemediği zaman otoriterlik çok kolay yükselir." dedi

Bu haberler de ilginizi çekebilir