Rus casus uydusu yörüngeden çıkıp Atlantik üzerinde yandı


Rusya'nın 5 Aralık'ta uzaya yolladığı iki casus uydusundan biri olan "Kanopus-ST" askeri casus uydusunun, yörüngesinden çıkarak Atlantik Okyanusu üzerinde atmosferin etkisiyle yandığı bildirildi. Rus TASS ajansına konuşan Rusya Havacılık Kuvvetleri'nden bir yetkili, "Uydu Volga isimli üst kademe ile birlikte bu sabah Atlantik'in güney kısmından atmosfere girdi. Atmosfer yoğunluğunda tamamen yandı" açıklamasını yaptı. Uydunun Volga üst kademesinden ayrılmasının gerektiği; ancak bu ayrılmanın başarısız olduğu için uydu ile birlikte üst kademenin de atmosferde yandığı kaydedildi.

Söz konusu uydu, 2000 yılından beri tasarlanmış ve 5 Aralık'ta Rusya'nın Soyuz-2.1B roketiyle birlikte uzaya fırlatılmıştı. Rusya'nın kuzeyindeki Arkhangelsk bölgesindeki Pletsetsk Uzay Üssü'nden fırlattığı uydunun başarılı bir şekilde fırlatıldığı açıklanmış; ancak uydunun fırlatılmasının ardından kaybolduğu iddia edilmiş, Rusya yönetimi de bunu doğrulamıştı.

Kanopus-ST uydusu, iki amacı yerine getirmek üzere tasarlanmış bir uydu olma özelliğini taşıyor. Uydu, okyanus üzerinde denizaltılarının takibi gibi askeri casusluk faaliyetlerinde kullanılıyor. Uydunun 5 yıl boyunca yörüngede kalması planlanmıştı.

CİHAN
<< Önceki Haber Rus casus uydusu yörüngeden çıkıp Atlantik üzerinde yandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER