BAYKAL’IN BORSA OYUNU
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazartesi, Eylül 22 2008
Baykal’a ‘Açıkla yoksa ben açıklarım’ dedi ama cevaplar zaten ortada.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Fırat’ın, borsa macerasıyla ilgili CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’a yönelttiği soruların cevaplarını tam 3.5 yıl önce kaleme almıştım. Ne herhangi bir siyasi parti ne de medya ilgilendi.
Gerçi Fırat, Baykal’a ‘Açıkla yoksa ben açıklarım’ dedi ama cevaplar zaten ortada. Kavgaya gerek yok, yeniden anlatalım herkes öğrensin.
Hadise şu: CHP, 18 Nisan 1999 seçimlerinde barajın altında kalınca, milletvekili maaşı dışında bir geliri olmayan Deniz Baykal, sadece partisini değil düzenli gelir kaynağını da kaybetti. En azından bize anlatılan böyledir.
Kim ‘akıl’ verdi bilmiyorum; Baykal, aktif siyasetin dışında kaldığı o dönemde gidip İş Bankası’nın Farabi Şubesi’nde aile adına bir ‘Fon Hesabı’ açtırıyor. Bankaya verilen talimata göre; Hesabı sadece Deniz Baykal, eşi Olcay Baykal ve kızı Aslı Baykal kullanabiliyor. Bu hesap üzerinden kimi zaman borsada işlem yapılıyor, kimi zaman hazine bonosu ve döviz alınıyor.
Elimizdeki belgelere göre; Bu fon hesabı üzerinden operasyonlar 2000 yılı şubat ayında başlıyor. Öncesi varsa bilmiyorum, çünkü elimde farklı belge yok.
Operasyon başlıyor
17 Şubat 2000 tarihinde Olcay Baykal, Aslı Baykal, Cemal Kantaş ve Sevgi Alyanak adlarına 250’şer lot olmak üzere toplam 1000 lot ‘Anadolu Hayat’ hissesi satın alınıyor ve aile hesabından 26 milyar TL (26 bin YTL) çekiliyor.
Yine aynı günlerde, Deniz Baykal adına 500 lot ‘Nuh Çimento’ hissesi alınıyor ve karşılığında 7.5 milyar TL (7 bin 500 YTL) ödeniyor. 21 Mart 2000 tarihinde Aslı Baykal, Cemal Kantaş ve Sevgi Alyanak adına 1400’er lot olmak üzere toplam 4 bin 200 lot ‘İş Finans’ hissesi alınıyor. Deniz Baykal’ın hesabından çıkan para ise 14.7 milyar TL (14 bin 700 YTL) olarak belirleniyor.
Sonra? Alımlar sürüyor.
13 Nisan 2000’de Deniz Baykal, Cemal Kantaş ve Sevgi Alyanak adına 700’er lot, toplam 2 bin 100 lot ‘Soda Sanayi’ h
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Asla Vazgeçmeyeceğim!2.Trump: 'Çok ciddi bir misilleme olacak'3.ABD'de üniversiteye kanlı saldırı: Çok sayıda ölü ve yaralı var!4.Yola çıktıklarımızla beraber Yoldayız5.Yola çıktıklarımızla beraber 'Yoldayız'
6.Endonezya ağlıyor: Sel felaketinde can kaybı 1000'i aştı7.Bedenin ritmi: Günün her saatinin bir işleyişi var8.Dünyanın konuştuğu firar: Machodo'nun Venezuela'dan kaçış detayları ortaya çıktı9.Rusya Donbas'da ısrarcı10.Rusya'nın donmuş varlıklarına el konuldu: AB ile Moskova arasında hukuk savaşı başladı

Kemal Gülen
Esra Büyükcombak

Numan Yılmaz

Prof. Dr.








