Tarihi Kentler Birliği Elazığ'da başladı
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cumartesi, Ağustos 4 2007
Tarihi kentlerin akıbeti Elazığ'da düzenlenen toplantı ile ele alınıyor. Tarihi Kentler Birliği (TKB) Seminerleri Elazığ'da başladı.
Programın açılış konuşmasını yapan Elazığ Valisi Muammer Muşmal, TKB'nin 'Geleneksel Kent Dokularının Yeni Gelişme Alanlarıyla Buluşması' konulu seminerinde önemli kararlar alınacağına vurgu yaparak, seminerin Anadolu kadar Dünya tarihine de önemli katkılar sağladığını belirtti.
Elazığ'ın, bir çok medeniyetin bıraktığı tarihi mirasa sahip özel bir şehir olduğuna işaret eden Vali Muşmal, "Buna rağmen bütün dünya kentlerinin sahip olduğu sorunlar Elazığ'da da kendini göstermektedir. Birçok tarihi eserimizi yeniden kazanmak için çalışıyoruz. Ayrıca Harput Koruma Amaçlı İmar Planı çalışması büyük bir titizlikle sürdürülmektedir. Bu anlamda tarihi mirasımızı merkez alan çalışmalarımız devam edecektir." dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Enis Yeter'de, kültür tahribatının başta mimaride kendisini gösterdiğini belirterek, "Yanan, yıkılan ahşap bir konak değil, kültürün ve tarihin ta kendisidir." dedi
Avrupa'da birçok kentte bin yıllık eserleri görebilme imkanı bulunduğuna vurgu yapan Yeter, "Portakal bahçeli meydanlara açılan sokak dokularını 21. yüzyıla taşımışlar. Nerede bizim sokak dokularımız? Nerede geleneksel yapılarımız? Kültür yoksa kent de yok. Bu sloganı tüm Türk insanının bilincine yerleştirmek TKB yöneticilerine tavsiyemdir. Ne kadar toplumumuza anlatırsak, inandırırsak o kadar çok şey kazanmış olacağız." şeklinde konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nden Yalçın Kurt ise, TKB'nın kültür varlıklarının korunmasına çok büyük katkı sağladığını ifade ederek, "Koruma son 10-15 yıl içinde Türkiye'nin gündemine gelmiş, TKB ile önemli bir ivme kazanmıştır. Özellikler nüfusu büyük olan illerde emlak vergilerinden korumayla ilgili büyük ödenekler sağlanmıştır. Türkiye'de büyük bir seferberlik başlatıldı. Elazığ'da da bakanlık olarak çalışmalarımız sürüyor." diye konuştu.
TKB Başkanı ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ise, çarpık yapılaşmaya dikkat çekerek, buna rağmen, 7 yıl önce çıktıkları tarihi, kültürel ve doğa
Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kemal Gülen

HARUN TOKAK
Esra Büyükcombak

Numan Yılmaz







