Türkiye'nin ilk petrol rafinerisi kapanıyor mu?
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Salı, Aralık 25 2018
Petrol Piyasası Kanunu'nda planlanan değişikliğin yasalaşması halinde Batman Rafinerisi'nin kâr edemez hale geleceği ve tesisin kapatılabileceği öne sürüldü. Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu, bu açıklamayı Meclis'te teklifi görüşecek komisyon üyesi milletvekillerine birer mektup göndererek yaptı.
Türkiye'nin ilk rafinerisi olan 63 yıllık Batman Rafinerisi için kritik bir uyarı yapıldı. TBMM'de komisyonda yeni yasa teklifini görüşecek milletvekillerine birer mektup gönderen TÜPRAŞ Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu, “Batman Rafinerisi’ni kapatmak zorunda kalırız” dedi.
Reuters'in haberine göre TÜPRAŞ Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu, Petrol Piyasası Kanunu ile ilgili TBMM'ye sunulan yasa teklifinin mevcut haliyle kabul edilmesi halinde, Batman Rafinerisi'nin teslim aldığı ham petrolle ilgili yıllık 30 milyon dolarlık ek maliyet oluşacağını ve kâr edemez duruma gelecek rafinerinin kapatılmak zorunda kalınacağını söyledi.
Yelmenoğlu ayrıca diğer rafinerilerin kapasite kullanımlarının da düşeceğine ve istihdam kayıpları yaşanacağına dikkat çekti.
Söz konusu değişikliğe dair hükümler Maden Kanunu'nda değişiklik yapılmasını amaçlayan teklifte yer alıyor. TBMM'ye 7 Aralık'ta sunulan teklif bugün komisyonda ele alınıyor.
Yelmenoğlu, TBMM'ye sunulan 5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu ile İlgili Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile ilgili olarak TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyelerine bilgilendirme notu göndererek, teklifin olası olumsuz sonuçlarına dikkat çekti.
Söz konusu değişiklik teklifi, yerli ham petrolün fiyatlandırma esasında değişiklik yapılması öngörüyor. Buna göre yerli ham petrolün fiyatlamasında kullanılan Ras Gharip petrolü yerine Arab Heavy petrolünün kullanılması ve varsayımsal navlun maliyetleri paylaşımının değiştirilmesi öngörülüyor.
Komisyon üyelerinden edinilen bilgiye göre, Yelmenoğlu yaptığı bilgilendirmede, uluslararası fiyatı daha yüksek olan Arab Heavy ham petrolü kullanılmasını öngören değişiklik teklifinin kalite farkını yansıtacak baz fiyat farkının indirimini dikkate almadığına; ayrıca varsayımsal taşıma maliyetinin tamamının da fiyata eklenerek rafinerilere yüklendiği
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.İngiliz medyası yazdı: 'Trump, Grönland için orduya talimat verdi'2.Maduro'dan oğlu aracılığıyla ilk mesaj: 'Ben bir savaşçıyım'3.Zelenskiy: Rusya'ya karşı yeni "savaş operasyonları" hazırlığı içindeyiz4.Washington iki Rus vatandaşını serbest bıraktı5.Nefret operasyonu: 81 kişi gözaltına alındı
6.550'den fazla can kaybı, 11 bine yakın gözaltı... İran'da durum ağırlaşıyor7.Trump’tan İran'a sert mesajlar: 'Çok güçlü seçenekler var, harekete geçmemiz gerekebilir'8.Kasım Garipoğlu'nun şoförü itirafçı oldu: Elinde 25 kişilik ünlü listesi var9.Skandal iddia: Diyanet 1400 TÜGVA üyesinin umre masraflarını ödedi10.Bunaltıcı sıkıntılar

ABDULLAH AYMAZ

KADİR GÜRCAN

ŞERİF ALİ TEKALAN
ESRA BÜYÜKCOMBAK

HARUN TOKAK
ÇOK OKUNAN HABERLER

İngiliz medyası yazdı: 'Trump, Grönland için orduy...

Maduro'dan oğlu aracılığıyla ilk mesaj: 'Ben bir s...

Zelenskiy: Rusya'ya karşı yeni "savaş operasyonlar...

Washington iki Rus vatandaşını serbest bıraktı

Nefret operasyonu: 81 kişi gözaltına alındı


