Muhtemel İstanbul depreminde dolgu alanları ne olacak?
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Çarşamba, Şubat 22 2023
İstanbul'da sahil kesimlerinin olası bir depremde iç kesimlere nazaran daha kırılgan olduğu yıllardır biliniyor. Özellikle İstanbul'un Marmara Denizi kıyılarının doldurulmasıyla şehirde dolgu alanları hızla arttı. Peki bu dolgu alanları olası bir İstanbul depreminden nasıl etkilenir? Prof. Dr. Mehmet Nuray Aydınoğlu, olası İstanbul depreminde Marmara kıyı şeridinde yapılan dolgu alanlarda denize kayma veya çökmeler olabileceğini söylüyor. TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Doç. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu da dolgu alanlarının üzerlerinde ağır yükler bulunduğuna dikkat çekiyor.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, son olarak Kandilli Rasathanesi İstanbul'da 2030 yılına kadar yüzde 64 olasılıkla 7'nin üzerinde bir deprem beklediklerini açıklarken, kentin Marmara Denizi kıyılarındaki dolgu alanları da endişe konusu oldu.
Haber Global'in haberine göre, Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Nuray Aydınoğlu, uygun şekilde dolgu yapılmadıysa dolgu alanlarında olası depremlerde hasar olabileceğine dikkat çekti. Aydınoğlu, İstanbul'un Marmara Denizi'nin kıyı şeridine yapılan dolgu ile ilgili "Bu bölgelerde dolgu, büyük ölçüde inşaat artıklarının oralara dökülmesiyle yapıldı. Olası bir depremde o dolgu alanlarında denize kaymalar veya çökmeler olabilir" şeklinde konuştu.

"DOLGU ALANLARI ÜZERİNDE AĞIR YÜK VAR"
TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Doç. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu da olası bir İstanbul depreminde Marmara Denizi kıyısındaki dolgu alanlarının etkileneceğini söyledi. İstanbul'un dolgu alanlarının üzerlerinde ağır yükler bulunduğunu ve bu alanlara ağır yapılar yapıldığını söyleyen Giritlioğlu, "Yenikapı gibi alanlara baktığımızda bunu çok kolay bir şekilde görebiliyorsunuz" ifadelerini kullandı.
Marmara Denizi kıyılarındaki dolgu alanlarının bugün İstanbul'daki yeşil alanların büyük çoğunluğunu oluşturduğunu ifade eden Giritlioğlu, "Maltepe'deki dolgu alanına bakın. Maltepe içinde başka yeşil alan olmadığı için olası bir İstanbul depreminde insanlar bir refleksle oraya koşacaklar ancak deprem orayı da etkileyebilir" diye konuştu.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.İngiliz medyası yazdı: 'Trump, Grönland için orduya talimat verdi'2.Zelenskiy: Rusya'ya karşı yeni "savaş operasyonları" hazırlığı içindeyiz3.Washington iki Rus vatandaşını serbest bıraktı4.Nefret operasyonu: 81 kişi gözaltına alındı5.550'den fazla can kaybı, 11 bine yakın gözaltı... İran'da durum ağırlaşıyor
6.Trump’tan İran'a sert mesajlar: 'Çok güçlü seçenekler var, harekete geçmemiz gerekebilir'7.Kasım Garipoğlu'nun şoförü itirafçı oldu: Elinde 25 kişilik ünlü listesi var8.Skandal iddia: Diyanet 1400 TÜGVA üyesinin umre masraflarını ödedi9.Bunaltıcı sıkıntılar10.AKP'ye katılan milletvekili bu sefer Erdoğan'ın fotoğrafına asker selamı verdi

ARİF ASALIOĞLU

ABDULLAH AYMAZ

KADİR GÜRCAN

ŞERİF ALİ TEKALAN
ESRA BÜYÜKCOMBAK
ÇOK OKUNAN HABERLER

İngiliz medyası yazdı: 'Trump, Grönland için orduy...

Zelenskiy: Rusya'ya karşı yeni "savaş operasyonlar...

Washington iki Rus vatandaşını serbest bıraktı

Nefret operasyonu: 81 kişi gözaltına alındı

550'den fazla can kaybı, 11 bine yakın gözaltı... ...


