1 Aralık Dünya AIDS Günü

1 Aralık Dünya AIDS Günü


KARS (A.A) - Kars Halk Sağlığı Müdürü Mehmet Kan, HIV virüsünün korunmasız yapılan her türlü cinsel temasla bulaşabildiğini bildirdi.
     Kan, 1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, HIV virüsünün girdiği vücudun, mikroplara karşı koyma yeteneğini sağlayan bağışıklık sistemini etkileyip yok ettiğini belirtti.
     Direnci azalan vücutta HIVin etkisinin yanı sıra çeşitli mikropların da hastalıklara neden olduğunu ifade eden Kan, şunları kaydetti:
     HIV bulaşıcılığının üst düzeyde olan bir virüs olmamasına rağmen mutlaka korunulması gereken bir virüstür. HIV tek başına yaşamını idame edemeyen bu nedenle mutlaka konak ihtiyacı olan bir virüstür. Virüs açık hava şartlarında uzun süreli canlı kalamamakta, oksijenle temasta kısa sürede ölmektedir. Standart sterilizasyon uygulamaları virüse karşı korunmada yeterlidir. Virüsün bulaşma yolu temelde vücut sıvılarıyla olmaktadır.
     ADISin buluşma şekilleri hakkında bilgi veren Kan, HIV virüsü korunmasız yapılan her türlü cinsel temasla bulaşabilmektedir. Kanda virüsün yoğun miktarda bulunması nedeniyle virüsü taşıyan kişilerden alınmış kan ve kan ürünleri ile hastalık bulaşabilmektedir ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Ercüment Daşdelen
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber 1 Aralık Dünya AIDS Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER