Asansör kazalarına dikkat!

Asansör kazalarına dikkat! -Doç. Dr. Kalyoncu: -Arıza durumunda kişisel çabalarla asansör kabininden çıkmaya çalışmayın -Asansörde kalan kişiler kurtarılırken kapı kilit anahtarlarının kullanılması tehlikeli olduğundan,


KONYA (A.A) - Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Doç. Dr. Mete Kalyoncu, asansörde kalan kişilerin kurtarılması işleminin, motor makine grubu üzerindeki el freni yardımıyla yapılması gerektiğini belirtti.
     Kalyoncu, yazılı yaptığı açıklamada, günlük yaşamın değişmez parçası haline gelen çok çeşitli ihtiyaçlardan birinin de asansörler olduğunu anımsattı.
     Güvenli, sağlıklı, çağdaş, planlı yapı ve kentlerin oluşumunda her sistemde olduğu gibi asansör sistemlerinde de proje aşamasından kontroller ve kullanıma, dikkat etmesi ve uyması gereken kurallar olduğunu ifade eden Kalyoncu, bunlardan bazılarını şöyle sıraladı:
     Kapıdan uzak durunuz, kapıda sıkışma olasılığı bulunan giysi ve eşyalara dikkat ediniz, izleyiniz. Asansörün durmasına karşı, otomatik kabin kapılı asansörlerde kapı açma butonu ile de kapı açılamıyorsa, imdat butonu ile dışarıdaki kişilerle irtibata geçiniz. Arıza durumunda kişisel çabalarla asansör kabininden çıkmaya çalışmayın. Asansörde kalan kişiler kurtarılırken kapı kilit anahtarlarının kullanılması tehlikeli olduğundan, kurtarma işlemi motor makine grubu üzerindeki el freni yardımıyla yapılmalıdır.
     Makine dairesi kapısı veya giriş kapağı güvenlik nedeniyle sürekli kilitli tutulmalı ancak herhangi bir nedenle içeri girilmesi gerekliliği göz önünde bulundurularak anahtar, bina yöneticisi ve görevlisi ile belirlenecek kişilerde bulunmalıdır. Kabin içine konan yüklerin dengeli yüklenmesine dikkat edilmeli, kabin hareket halindeyken bu yüklerin kaymaması için önlem alınmalıdır.
     Her yıl ülkemizde denetimsizlik ve bilgisizlik nedeniyle yüzlerce asansör kazası meydana geldiğini vurgulayan Kalyoncu, kullanıcıların kurallara dikkat etmesi, gerekli denetimlerin ve asansörlerin yıllık kontrollerinin yapılmasıyla bu kazaların en aza indirilebileceğini kaydetti.
    
     Muhabir: Basir Gülüm
     Yayıncı: Murat Aslan
<< Önceki Haber Asansör kazalarına dikkat! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER