Sakin Kent Taraklıda bağ bozumu

Sakin Kent Taraklıda bağ bozumu -Cittaslow Birliği Genel Sekreterliğince Sakin Kent ilan edilen Taraklı ilçesinde hasat edilen üzümler imece usulüyle pekmeze dönüştürülüyor


SAKARYA (A.A) - Cittaslow Birliği Genel Sekreterliğince Sakin Kent ilan edilen Taraklı ilçesinde hasat edilen üzümler imece usulüyle pekmeze dönüştürülüyor.
     Bağ bozumuyla birlikte üzüm hasadına başlayan Hacıyakup köyü sakinlerini tatlı bir telaş sardı. Köy sakinleri, hasat ettikleri ürünleri en iyi şekilde değerlendirebilmek amacıyla uzun ve yorucu bir uğraşın sonunda üzümleri pekmeze dönüştürüyor.
     Köy sakini Ayşe Kömürcü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 7 kilo üzümden 1 kilo pekmez üretilebildiğini belirterek, kilosunun 12 ila 15 lira arasında alıcı bulduğunu söyledi.
     Üzümün iki gün süren uğraşın ardından pekmeze dönüştürüldüğünü belirten Kömürcü, Bağlardan toplanan pekmezlik üzümler, ağdalıklara getirilerek temizlendikten sonra suyunun sıkılması için teknelere boşaltılıyor. Suyu sıkılan üzümün posası kıskı adı verilen makinelerle sıkılarak şıra adı verilen, üzümün en koyu ve tatlı suyu çıkarılıyor. Kazanlara alınan üzüm suyu pekmeze has beyaz toprak ile karıştırılarak odun ateşinde yaklaşık 1-2 saat kaynatılıyor şeklinde konuştu.
     Toprağın kazanın dibine çökmesinin ardından üzüm suyunun başka bir kazana aktarıldığını ifade eden Kömürcü, Ortalama 9-10 saat boyunca odun ateşinde kaynatılır. Beyaz topraktan başka bir toprak kullanılmaz. Bu toprak pekmezin acı olmamasını sağlar. Belli bir kıvama gelince pekmezin olduğu anlaşılır. Ateşten indirilen pekmez kazanlarından köpükler içilir diye konuştu.
    
     Muhabir: İzzettin Kömürcü
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Sakin Kent Taraklıda bağ bozumu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER