Tescilli biberde hasat zamanı

Tescilli biberde hasat zamanı -Türkiyenin tescilli üç biber türünden biri olan Kale biberinin hasadına başlandı


DENİZLİ (A.A) - Mustafa Çiftçi - Türkiyenin, coğrafi işaret tesciline sahip üç biber türünden biri olan Kale biberinde hasat başladı.
     Kale Kaymakamlığının Türk Patent Enstitüsüne yaptığı başvuru üzerine Şanlıurfa ve Kahramanmaraş biberleri ile Türkiyenin coğrafi işaret tescil belgesine sahip üç bireri arasında yer alan ve kendine has lezzetiyle sofralık, kızartmalık, haşlamalık, közlemelik, salçalık, kurutmalık, toz ve pul biber olarak tüketilen Kale biberinde, 2012-2013 sezonu hasat mevsimine girildi.
     Tescil belgesinde, coğrafi olarak üretim sahası Kale ilçe merkezi ile Alanyurt, Demirciler, Gökçeören, Habibler ve Özlüce köyleri olarak belirlenen Kale biberinin hasat işleminini yaklaşık 6 ay sürmesi bekleniyor.
     Kale Belediye Başkanı İsmail Yarımca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 100 yıldan bu yana Kale ve çevresinde yetiştirilen Kale biberinin, sadece ilçenin değil, Denizlinin de önemli simgeleri arasında yer aldığını söyledi.
     Sahip olduğu özelliklerle dünyada bir eşi benzeri daha bulunmayan Kale biberinin, 2010 yılında tescillendiğini hatırlatan Yarımca, Kale biberinin ilçede 600 dekarlık bir alanda üretildiğini kaydetti.
     Lezzeti ve kalitesiyle dikkat çeken Kale biberinin yerel bir tür olduğunu belirten Yarımca, şunları söyledi:
     Kale biberi, eşsiz lezzetinin yanı sıra biyolojik özellikleriyle de ayrı bir öneme sahip. 125-150 gram ağırlığa, 15-20 santimetre uzunluğa ve 5-6 santimetre çapa sahip olan Kale biberi, koyu sarı ve açık yeşil arası bir renkte. Dekarda 4-10 ton arası ürün veren Kale biberi, sofralık, kızartmalık, haşlamalık, közlemelik, salçalık, kurutmalık, toz ve pul biber olarak tüketiliyor.
    
     -İnternet üzerinden satışa sunuluyor-
    
     Lezzetiyle yoğun talep gören Kale biberi, bir girişimcinin bu talebi değerlendirmek amacıyla kurduğu internet sitesi üzerinden tüketicilere sunuluyor.
     www.kalebiberi.com adresinden ulaşılabilin setinin kurucusu Gürkan Çakaler, organik gıda ve yerel ürünlerin satıldığı pazara artı değer katmak üzere yola çıktıklarını belirterek, Hayallerimiz Türkiyenin coğrafi işaret tesciline sahip üç biberden biri olan Kale biberinin satışını tüm dünyada yapar hale gelmek dedi.
    
     Yayıncı: Ufuk Kırabalı
<< Önceki Haber Tescilli biberde hasat zamanı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER