ABD ve AB'den İran'a yeni yaptırımlar
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Çarşamba, Nisan 17 2024
Paylaş
X Post
Washington ve Brüksel, İsrail'e saldırıda bulunan İran'a yeni yaptırımlar uygulamaya hazırlanıyor.
ABD ve Avrupa Birliği (AB), geçen hafta sonunda İsrail’e saldırıda bulunan İran’a karşı yeni yaptırımları devreye sokmaya hazırlanıyor. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Washington’un yaptırımlarının İran’ın füze ve insansız hava aracı (İHA) programını, İran Devrim Muhafızları’nı ve İran Savunma Bakanlığı’nı hedef alacağını duyurdu. Sullivan, “Yeni yaptırımlar ve diğer önlemler, İran’ın askeri kapasitesini ve etkinliğini zayıflatmak ve sorunlu davranışlarının tamamına engel olmak için aralıksız baskıyı devam ettirecek” dedi. ABD’nin müttefikleri ve ortaklarının da benzer önlemler alacağını düşündüğünü dile getirdi.
Brüksel’in yaptırımları İran’ın silah ihracatınına yönelik AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de İran’a yönelik yaptırımları genişletmek için çalışmalara başladıklarını kamuoyu ile paylaştı. Hazırlanan yeni yaptırım paketinin, İran’ın Rusya’ya insansız hava aracı tedariğini de kapsayan silah ihracatına yönelik olacağı bildirildi. Bu adımlar, İran’ın askeri kapasitesini sınırlamayı ve sorunlu davranışlarını engellemeyi amaçlamaktadır.
Kendine bağlı yetkili kurumları, yeni yaptırımlarla ilgili çalışmalara başlamaları için görevlendireceğini ifade eden Josep Borrell, AB'ye üye ülkelerin İran'ın saldırısını bir kez daha kınadığını ve İsrail'in kendini savunma hakkını desteklediğini vurgulayarak, "Uçurumun kenarından uzaklaşmalıyız" dedi.
İsrail Dışişleri Bakanı İsrael Katz da, X hesabından paylaştığı mesajında, AB içindeki "İran'a yaptırım uygulamaya yönelik olumlu eğilimden" mutluluk duyduğunu belirtti.
AB'ye üye ülkelerin hükümet ve devlet başkanlarının Çarşamba ve Perşembe günü bir araya geleceği iki günlük buluşmada, Birliğin İran'a yönelik yaptırımlarını genişletme konusunun da karar bağlanması bekleniyor.
İ
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Beyaz Saray'dan sürpriz çıkış: 'İran savaşını bitirme zamanı geldi...'2.Kiev karanlığa gömüldü!3.Cennet Bileti4.Yargıç, Trump'a karşı: FED Başkanı Powell hakkındaki soruşturmayı durdurdu5.Öldüğü iddia edilen Netanyahu bakın ne yaptı?
6.Dikkat çeken iddia: 'İran'ı suçlamak için 11 Eylül benzeri bir olay planlıyorlar'7.İran'dan flaş iddia: 'Netanyahu ölmüş olabilir, ölmediyse de sonuna kadar...!'8.ABD'den Hürmüz Boğazı için kritik adım9.Farklı ülkelerden müslüman aileler Leverkusen’de iftar programında buluştu10.İçişleri Bakanlığı geri adım attı: Cezalar da iptal!

KADİR GÜRCAN

ABDULLAH AYMAZ

HARUN TOKAK
ESRA BÜYÜKCOMBAK











