ABD'li bankalar Türkiye ekonomisi için bu öngörüde bulundu: Doları bırakacak faiz yüksek kalacak

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Çarşamba, Temmuz 22 2026
Paylaş
X Post
Fiyat artışlarını baskılamak için doları tutan ekonomi yönetimi, cari açığı daha fazla görmezden gelemeyecek. Goldman Sachs’a göre lirada değer kaybı hızlanabilir.
ABD'li bankalar Türkiye ekonomisi için bu öngörüde bulundu: Doları bırakacak faiz yüksek kalacak

Sözcü Gazetesi’nden Mehtap Özcan Ertürk’ün uluslararası yatırım bankalarının raporlarına dayandırarak aktardığı habere göre; Türkiye ekonomi yönetiminin enflasyonu dizginlemek amacıyla döviz kurunu baskılama stratejisi cari açık üzerinde ciddi bir yük oluşturmaya başladı. Küresel finans devleri Goldman Sachs, Morgan Stanley ve UBS, önümüzdeki dönemde TL’deki değer kaybına daha fazla alan açılacağını ve faizlerin beklenenden daha uzun süre yüksek kalacağını öngörüyor.

Cari Açık Önceliği Değiştiriyor

Yaklaşık üç yıldır uygulanan ve Türk Lirası’nın enflasyonun altında değer kaybetmesine dayanan model, dış ticarette ve cari dengede bozulmayı beraberinde getirdi. Goldman Sachs ekonomistlerine göre, ekonomi yönetimi cari açığı daha fazla görmezden gelemeyecek ve enflasyonu düşürme hedefi ile dış denge arasında bir tercih yaparak odağı cari açığın kontrol altına alınmasına kaydıracak.

Banka, TL’nin dolar karşısında yıllık %25 seviyelerine kadar değer kaybetmesine izin verilebileceğini öngörüyor. Goldman Sachs analistleri, dolarizasyonun azalması eğiliminin sürdürülmesi için TL'deki hızlanan değer kaybına paralel olarak faiz oranlarının da piyasa beklentilerinden daha yüksek seviyelerde kalması gerekeceğini belirtiyor.

Bankaların Öne Çıkan Değerlendirmeleri

Goldman Sachs: Kur üzerindeki baskı esnetilebilir; cari dengeyi korumak adına TL’de daha hızlı bir değer kaybına izin verilebilir ve yüksek faiz ortamı uzayabilir.

Morgan Stanley: Türkiye’nin yüksek enerji ithalatına bağımlı yapısı sebebiyle faiz oranlarında hızlı bir gevşeme ve indirim süreci beklenmesi gerçekçi değil.

UBS: Yüksek enflasyon ve iç siyasi riskler nedeniyle TL pozisyonlarının artırılması önerilmiyor. Banka, yatırımcılara TL yerine Brezilya reali, Meksika pesosu ve Güney Afrika randını alternatif olarak sunuyor.

Hızlı Faiz İndirimi Gerçekçi Değil

Morgan Stanley yayımladığı raporda Türkiye’nin enerji ithalatı yüküne dikkat çekerken, sıkı para politikasından hızlı bir dönüş beklemenin doğru olmadığını savundu. İsviçre merkezli UBS ise artan riskler nedeniyle TL varlıkları yerine diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinin daha cazip hale geldiğini kaydetti.