AİHM Türkiye'yi Ziyaret ve telefon kısıtlamalarından tazminata mahkum etti.

Okuma Süresi 2 dkYayınlanma Salı, Ocak 20 2026
Paylaş
X Post
Cezaevlerinde ziyaret ve telefon kısıtlamalarına yönelik AİHM, aile ve özel hayat hakkının ihlal edildiğine karar verip Türkiye'yi mahkum etti.
AİHM Türkiye'yi Ziyaret ve telefon kısıtlamalarından tazminata mahkum etti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Altıntop ve Diğerleri/Türkiye kararında 29 kişi hakkında ziyaret ve telefon kısıtlamaları nedeniyle ihlal kararı verdi. AİHM ayrıca her başvurucu için Türkiye’yi bin 500 euro tazminata mahkum etti.


Çocuklarıyla İletişim Kuramadılar

Başvurucular, bu kısıtlamalar nedeniyle özellikle okul çağındaki çocuklarıyla iletişim kuramadıklarını, dolayısıyla özel ve aile hayatına saygı haklarının ihlal edildiğini ileri sürdü. Bir başvurucu ise, özel yazışmalarının UYAP sistemine hem giden hem gelen posta olarak kaydedilmesinin ve saklanmasının da haberleşme özgürlüğünü ihlal ettiğini belirtti.
Ziyaret ve Telefon Kısıtlamaları Hak İhlali Sayıldı

AİHM, 29 başvurucunun tamamı açısından, hafta sonu ziyaret ve telefon kısıtlamalarının, AİHS’nin 8. maddesi kapsamındaki haklara aykırı olduğunu belirtti. Gerekçede, Subaşı ve Diğerleri kararına atıfla, cezaevi kısıtlamalarının yalnızca kapasite sorunlarına dayandığı, başvurucuların aile bağlarının gözetilmediği ve yerel mahkemelerin sözleşmeye uygun değerlendirme yapmadığı belirtildi.


Bin 500 Euro Tazminat Ödenmesine Hükmedildi

Tazminat konusunda AİHM, başvurucuların maddi tazminat taleplerini reddetti. Ancak her bir başvurucuya bin 500 euro manevi tazminat ödenmesine hükmetti.