Dolara mutlak butlan ayarı: Kamu 6 milyar dolar...

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Cuma, Mayıs 22 2026
Paylaş
X Post
CHP kurultaylarına ilişkin “mutlak butlan” kararının ardından piyasalarda sert dalgalanma yaşandı. Bloomberg’in aktardığına göre kamu bankaları Türk lirasını savunmak için yaklaşık 6 milyar dolarlık döviz satışı gerçekleştirdi. Kararın ardından CDS yükselirken, kur ve tahvil piyasasında tansiyon arttı.
Dolara mutlak butlan ayarı: Kamu 6 milyar dolar...

CHP’nin 38’inci Olağan Kurultayı ile 21’inci Olağanüstü Kurultayı hakkında verilen “mutlak butlan” kararı yalnızca siyaseti değil, piyasaları da sarstı. Kararın açıklanmasının hemen ardından döviz piyasasında sert hareketler yaşanırken, Bloomberg’in piyasa kaynaklarına dayandırdığı haberine göre kamu bankaları Türk lirasındaki baskıyı sınırlamak amacıyla yaklaşık 6 milyar dolarlık döviz satışı yaptı.

Bloomberg’in haberine göre satışların yaklaşık yarısı kararın açıklanmasından hemen sonra gerçekleşti. Piyasada oluşan yoğun döviz talebi nedeniyle kamu bankalarının doğrudan müdahaleye geçtiği belirtiliyor.

Karar sonrası Türkiye’nin risk primi olarak izlenen CDS göstergelerinde de yükseliş görüldü. Yabancı yatırımcı açısından siyasi belirsizlik algısının artması, özellikle son dönemde kırılganlaşan ekonomi üzerinde yeni baskı oluşturdu.

Dikkat çeken bir diğer gelişme ise kararın açıklandığı saatlerde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın Londra’da yatırımcı görüşmelerinde bulunması oldu. Türkiye’ye yönelik güven mesajlarının verildiği toplantılar sürerken Ankara’dan gelen siyasi kararın piyasalarda sert satış dalgasını tetiklemesi ekonomi yönetiminin işini daha da zorlaştırdı.

Son aylarda rezerv kayıpları, yüksek faiz, kırılgan büyüme ve artan dış finansman ihtiyacı nedeniyle baskı altında bulunan ekonomi için siyasi tansiyonun yeniden yükselmesi yeni bir risk alanı olarak görülüyor. Financial Times kısa süre önce Türkiye’nin rezerv erimesine ve siyasi risklerin ekonomik program üzerindeki baskısına dikkat çekmişti.

Piyasalarda şimdi en kritik soru şu: Bu müdahaleler ne kadar sürdürülebilir olacak? Çünkü siyasi belirsizlik devam ettiği sürece yalnızca rezervler değil, ekonomi programının güvenilirliği de test edilmeye devam edecek.