İstanbul depremi için Meclis'in açılmasını bekliyorlar!
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazar, Eylül 24 2023
Paylaş
X Post
Bakan Özhaseki'nin 'Meclis'i acil toplayacağız' sözlerinin ardından harekete geçmeyen iktidar, İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin depreme hazırlıklı hale gelmesi için planlanan çalışmaları hayata geçirmek için Meclis'in açılmasını bekliyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile AKP'nin grubu yasa teklifinin üzerinde çalışmalarına başladı. Sabah'ta yer alan habere göre, teklife önümüzdeki günlerde son şeklinin verilerek Meclis gündemine taşınacağı belirtiliyor. Yasanın çıkmasıyla birlikte İstanbul'da dönüşümün hızlanması sağlanacak.
Yapılan çalışmanın ana başlıkları şöyle:
Gerçek Gündem'in haberine göre İstanbul'un bazı ilçeleri yoğunluklu olmak üzere imar kaynaklı sorunlar bulunuyor. Okul, spor salonu, park gibi amaçlarla ayrılmış imara kapalı alanların önemli bölümüne geçmişte binalar yapıldığı tespit edildi.
İstanbul'un ilçelerindeki binaların yüzde 10'a yakın bölümünün bu şekilde imara kapalı alanlar üzerinde olduğu belirtiliyor.
Bu alanlar imara kapalı olduğundan depreme dayanıksız yapılar yıkılıp yenisi yapılamıyor. Binalarda oturanlar da ruhsat alamayacağı için dönüşüme yanaşmıyor.
Yasa kapsamında öncelikli olarak bu sorunun çözümü sağlanacak. İmara kapalı alanlarda evi olanlar için rezerv alanlarda belli ücret karşılığında konut verilecek. Vatandaşa rezerv alandaki ev için düşük faiz ve uygun taksit olanağı sağlanacak.
İmara kapalı olanlarda yıkılan evlerin yerine yenisi yapılmayacak. Buralar ya amacına uygun kullanılacak ya da yeşil alanlar, parklara çevrilecek. Böylece şehrin de rahatlaması sağlanacak.
Şu andaki kentsel dönüşüm mevzuatında riskli binalarla ilgili yıkım aşamasında bir sorun yaşanmıyor. Sıkıntı yıkılan binanın yerine yenisinin yapımı aşamasında ortaya çıkıyor.
Örneğin yeni yapılacak binanın ruhsatı için belediye başvurusunda tüm maliklerin rıza ve imzası gerekiyor. Uzlaşma sağlanamadığı için de işler uzadıkça uzuyor.
<
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Kayıtları yok eden başhekim de tutuklandı2.Ekonomi çıkmaz sokağa girince Osman Cevdet Akçay gözünü kapıya dikti3.Mansur Yavaş'ın 'bu böyle gitmez' restine Özgür Özel bakın nasıl karşılık verdi?4.MHP'de İl Teşkilatlarının feshi Bolu ile devam etti! İşte atanan yeni isim5.Gülistan Doku'nun kız arkadaşı da aynı akıbeti mi paylaştı?
6.Serdar Öktem cinayeti: İddianame tamamlandı suç örgütleri ittifak kurmuş7.Gülistan Doku cinayeti: Firari zanlı hakkında kırmızı bülten talebi!8.7.7 ile sarsılan Japonya 8.0'lık yeni bir deprem uyarısı yayınladı!9.MHP'deki 'Yönter' tasfiyeleri kamuya uzandı iddiası!10.Gülistan Doku’nun ailesine bir darbe de yargıdan: Avukat Ali Çimen’e 'disiplin' kıskacı

ERTUĞRUL İNCEKUL

HÜSEYİN ODABAŞI

CUMA KARAMAN

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU
ÇOK OKUNAN HABERLER

Kayıtları yok eden başhekim de tutuklandı

Ekonomi çıkmaz sokağa girince Osman Cevdet Akçay g...

Mansur Yavaş'ın 'bu böyle gitmez' restine Özgür Öz...

MHP'de İl Teşkilatlarının feshi Bolu ile devam ett...

Gülistan Doku'nun kız arkadaşı da aynı akıbeti mi ...







