İzzet Özgenç: Akın Gürlek suç işledi

Okuma Süresi 2 dkYayınlanma Cuma, Eylül 11 2026
Paylaş
X Post
Ceza hukukçusu Prof. Dr. İzzet Özgenç, İBB soruşturmasına ilişkin ek iddianame hazırlandığını açıklayan Adalet Bakanı Akın Gürlek’in, soruşturmanın gizliliğini ihlal ettiğini savundu.
İzzet Özgenç: Akın Gürlek suç işledi

Ceza hukukçusu Prof. Dr. İzzet Özgenç, İBB davasına ilişkin “ek iddianame” çalışması yürütüldüğünü açıklayan Adalet Bakanı Akın Gürlek’in, soruşturmanın gizliliğini ihlal ettiğini savundu.

Gürlek, İBB dosyasına ilişkin yaptığı açıklamada, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “ek iddianameye konu olabilecek yeni delil, rapor ve hukuki değerlendirmeler üzerinde çalışmalar yürütüldüğünü” ve yeni bazı ihale raporlarının bulunduğunun belirtildiğini söylemişti.

Gürlek’in sözlerine tepki gösteren Prof. Dr. İzzet Özgenç, soruşturma dosyasının içeriğinin soruşturmanın tarafları dışındaki kişiler açısından gizli olduğunu belirterek, bu bilgilerin idari görevde bulunan kişilerle paylaşılmasının ve kamuoyuna açıklanmasının suç oluşturduğunu ifade etti.

Özgenç, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Adli soruşturma dosyası içeriği, bu soruşturmanın süjelerinin dışındaki kişiler bakımından mutlak surette gizlidir. Bu içeriğe ilişkin bilginin, sıfatı ne olursa olsun, herhangi bir idari görev yapan kişi ile paylaşılması ve özellikle bu kişi tarafından alenileştirilmesi, TCK’nin 285. maddesinde tanımlanan suçu oluşturur.”

Özgenç böylece, Gürlek’in devam eden soruşturmaya ilişkin kamuoyuyla bilgi paylaşmasının Türk Ceza Kanunu’nun 285. maddesi kapsamında suç teşkil ettiğini savundu.