Katarlıların futbola 'kur golü'
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Perşembe, Ağustos 9 2018
Paylaş
X Post
3.26 sabit kurdaki TEFE-TÜFE artışı yok oldu, kulüplerin naklen yayın gelirinden zararı yüzde 55'i geçti.
Süper Lig maçlarının naklen yayın hakkını Kasım 2016’da yıllık 500 milyon Amerikan Doları karşılığında satın alan Katarlı şirket “ beIN Sports”un, sözleşme imzaladığı aracı kurum Türkiye Futbol Federasyonu’na güncel kur 5.29 üzerinden değil, 2 yıl önceki sözleşme döneminde belirlenen 3.26’lık kurdan ödeme yaptığı ortaya çıktı. Sadece geçen Mayıs ayında TEFE-TÜFE oranında bir düzeltme yapan yayıncı kuruluş, yoğun çabalar sonrası bu artışı her yıl uygulama sözü verdi. Ancak, dövizdeki inanılmaz yükseliş, TEFE-TÜFE artışını bir anda silip attı. Sabit kur, yayıncı kulüplerin alacaklarında yarı yarıya bir azalmaya yol açacak gibi duruyor. TFF de 18 kulübe ödemeyi Katarlı şirketin kuru üzerinden TL bazında gerçekleştiriyor.
Cumhuriyet’in yaptığı araştırma, 18 Süper Lig kulübü ile sözleşmeden “pay” alan TFF’nin, sabit kur nedeniyle yaklaşık yüzde 55’lik bir zarara uğradığını ortaya koydu. Cumhuriyet’in konuyla ilgili olarak başvuruda bulunduğu beIN Sports , TFF’ye ödenen dolar kurunu “şirketin gizlilik politikası” nedeniyle açıklayamayacağını bildirdi. Kamuoyuna yansıyan, “ beIN Sports, TFF’ye ve dolayısıyla kulüplere yaptığı yıllık ödemenin yarısını sözleşme tarihindeki sabit kurdan (3.26), diğer yarısını ise güncel kurdan ödüyor” iddiası ise federasyona yakın kaynaklarca doğrulanmadı. Ancak TFF’deki belgeler 3.26’lık oranı doğruluyor.
Tanıdık Katarlı!
2016 yılının Kasım ayında Süper Lig kulüplerinin yetki verdiği TFF ile anlaşan beIN Sports , bir dönem PSG’nin de hisselerini elinde bulunduran Naaser Al-Khelaifi’nin attığı imza ile yıllık 500 milyon dolar ödemeyi kabul etmişti. Futbol dünyası o günlerde bu anlaşmayı, “Türkiye ile iyi ilişkiler içinde olan Katarlılar, Recep Tayyip Erdoğan’ın ricasıyla yayın hakkını yüksek aldı” diye yorumlamıştı. Hatta Khelaifi’nin anlaşmadan önce Erdoğan ile görüştüğü öne sürülmüş, dönemin CHP Milletvekili Barış Yarkadaş konuyla ilgili TBMM’ye soru önergesi vermişti.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Çanakkale'nin gerçek destanı2.Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel görevden uzaklaştırıldı3.Özgür Özel: “Akın Gürlek Hakkında Yarın Suç Duyurusunda Bulunacağız”4.ABD Ulusal Terörle Mücadele Merkezi Başkanı istifa etti: İran’da devam eden savaşı vicdanen destekleyemem5.Antalya Büyükşehir Belediyesi yargılaması: 'Korkumdan iftira attım helallik istiyorum'
6.Trump: 'Size ihtiyacımız yok'7.Bebek otel müdürü itirafçı olunca tahliye edildi8.En son körfez harekatında yaşanmıştı: Erdoğan yabancı ülkelere ait askeri malzemelerin transit geçişine izin verildi9.İsrail öldürüldüğünü iddia etmişti İran akıbetini açıkladı!10.Nükleer santral vuruldu komşular tehlike altında mı?

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

NUMAN YILMAZ YİĞİT

ABDULLAH AYMAZ













